Categorieën
authentiek eten borst en fles

10 tips om flesvoeden gemakkelijker te maken

Borstvoeden is heel simpel als alles lukt; je hoeft niets klaar te maken, je hoeft nergens iets van te weten, tepel erin en klaar. Flesvoeden is een kunst op zich, want je moet wegen, meten, temperatuur inschatten en dat alles op tijd, want het is niet direct klaar. Toch zijn er een aantal tips om het net ietsje makkelijker voor jezelf te maken. Het zijn geen nieuwe tips, en je vindt dit vanzelf een keer uit, maar het is makkelijk om het te lezen, als je al een paar nachten niet geslapen hebt.

Borstvoeden is heel simpel als alles lukt; je hoeft niets klaar te maken, je hoeft nergens iets van te weten, tepel erin en klaar. Flesvoeden is een kunst op zich, want je moet wegen, meten, temperatuur inschatten en dat alles op tijd, want het is niet direct klaar. Toch zijn er een aantal tips om het net ietsje makkelijker voor jezelf te maken. Het zijn geen nieuwe tips, en je vindt dit vanzelf een keer uit, maar het is makkelijk om het te lezen, als je al een paar nachten niet geslapen hebt.

Ik schreef eerder al over hoe je borstvoeding gemakkelijker kan maken en hoe je dit nóg groener kan doen. Ook schreef Cecile al over biologische poedermelk. Tips voor hoe je zo gemakkelijk mogelijk flesvoeding geeft, waren er nog niet.

Flesvoeden is niet automatisch poedermelk

Hoewel flesvoeden veelal gebeurt met poedermelk hoeft dit natuurlijk niet. Je kunt zelf fulltime kolven, of een andere mama kan dit voor je doen (kijk maar eens bij het Moedermelknetwerk). Een deel van de tips gaat wel over flesvoeden met poedermelk.

Tip 1 – Kraanwater

In Nederland is het kraanwater echt heel goed en heel veilig. Er is geen enkele reden om water uit een fles of andere verpakking te gebruiken. Water uit de kraan raakt niet op en is gemakkelijk op de goede temperatuur te krijgen.

Tip 2 – Eerst koken niet nodig

Voor gezonde baby’s, als er verder geen reden tot zorg is, is het vanaf de eerste dag in orde om het water niet eerst te koken en dan weer af te laten koelen. Het is in orde om direct warm water uit de kraan te nemen en hiermee een fles te maken. Met vroeg geboren kinderen of zieke kinderen moet je iets meer oppassen.

Tip 3 – Waterkoker

De waterkoker is sneller warm dan de kraan. Zit je in tijdnood? Maak dan heet water in de waterkoker en giet koud water uit de kraan bij tot het lauw is. Poeder erbij, schudden, klaar.

Tip 4 – Magnetron

Er kan niets stuk gaan aan poedermelk, dus het is prima om dit te verwarmen in de magnetron. Véél sneller klaar dan in de flessenwarmer.

Ik denk ook dat lang huilen voor de meeste kinderen erger is dan borstvoeding opwarmen in de magnetron. Is je kind niet ziek? Warm dan gewoon snel op in de magnetron.

Tip 5 – Van tevoren in de koelkast

Weet je dat je een hele dag thuis bent? Maak dan de hoeveelheid die je kind drinkt in één keer klaar. Zet dit, als je genoeg flesjes hebt, gewoon in de flesjes klaar in de koelkast. Heeft je kind honger? Minuutje in de magnetron en klaar!

Tip 6 – Op verzoek

Ook flesvoeding kún je op verzoek geven. De 1 liter per dag is wat er maximaal aan voedsel naar binnen mag, maar er is niemand die zegt dat je dat niet in 10 porties van 100 ml mag geven. Het maagje van je baby is ongeveer zo groot als zijn knuistje. Meestal is dat rond de 100 ml inhoud.

Zet een liter klaar in de koelkast en giet steeds 100 ml in een schoon flesje, of zet gelijk 10 flesjes klaar. Heeft je kind na een voeding nog honger? Dan wacht je 10 minuten en geef je nog een flesje.

Het is natuurlijk ook niet verplicht om steeds grotere flesjes te geven. Aan de borst worden de porties ook niet groter naarmate je kind ouder wordt. Doe wat voor jou en je kindje goed voelt, niet wat er op de zijkant van een verpakking staat.

Tip 7 – Thermosfles

Zowel op reis als ’s nachts is een goede isoleerkan heel handig. Zet daarin heet water klaar, en koud water in een fles ernaast. Poeder kun je vast portioneren in zo’n handige melkpoedertoren.

Als je dit naast je bed zet, heb je in een minuut een flesje klaar, zonder dat je een stap je bed uit hoeft te doen. Laat je je kindje dan ook nog naast je slapen, dan heb je het bijna zo luxe als borstvoedende mama’s.

Voordeel: papa kan dit natuurlijk ook doen. Dit is ook ideaal voor onderweg.

Tip 8 – Stoomsterilisator

Hoe graag je ook afwast en flesjes uitkookt, een stoomsterilisator is vele malen handiger. In die van Avent passen 5 volledige flesjes, ongeveer wat je op een halve tot een hele dag nodig hebt. Ideaal.

Tip 9 – Veel flesjes

Koop gewoon 10 flesjes. Daar wordt je leven zoveel makkelijker van. En natuurlijk kun je gelijk de grote flessen kopen, als je denkt dat je die later nodig hebt. Daar kan je ook prima 100 ml in klaarmaken.

Tip 10 – Vaatwasser

Flesjes kunnen gewoon in de vaatwasser. Je kunt een speciaal bakje kopen waarin de speentjes goed schoon worden, maar dat kan ook in de bestekbak. Het is niet nodig om dit met de hand te gaan staan doen. Die tijd kun je beter besteden aan het knuffelen van je kindje.

Extra tip: voel je niet schuldig

Er zijn allerlei redenen waarom het niet lukt met borstvoeden, of waarom borstvoeden niets voor jou is. Het maakt niet zoveel uit. Van die ene IQ punt verschil zal je kindje echt geen last krijgen. En hier, in ons westerse land, met superveel mogelijkheden voor gezonde voeding, maakt het ook echt niet veel uit of je baby nou poedermelk of mamamelk dronk.

(Niet) warmhouden

In tegenstelling tot borstvoeding, kun je klaargemaakte flesvoeding niet zo goed bewaren, en al helemaal niet op lichaamstemperatuur. De oplossing is eenvoudig, want droog melkpoeder en water zijn natuurlijk beiden erg lang houdbaar.

Heb je afgekolfde melk? Dan is dat tot 24 uur houdbaar op kamertemperatuur en een uur of 6 op lichaamstemperatuur. Verwacht je dus dat je baby tussen nu en een half uur hongerig wakker gaat worden? Dan zou je best de melk al kunnen opwarmen in de waterkoker en een poosje warmhouden. Eventueel in je thee… (Dit kan alleen als er schoon gekolfd is, je kindje gezond is, je geen spruw hebt en de flesjes uitgekookt waren.)

En jij? Heb jij nog extra tips voor het makkelijker maken van flesvoeding? Schrijf ze dan hieronder op!

The following two tabs change content below.
Marianne Cysouw
mama | groepsleidster | wetenschapper | eigenaar Authentiek Ouder | gezin met partner, mini en poes
Marianne Cysouw

Laatste berichten van Marianne Cysouw (toon alles)

Marianne Cysouw

Door Marianne Cysouw

mama | groepsleidster | wetenschapper | eigenaar Authentiek Ouder | gezin met partner, mini en poes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *