Categorieën
opinie ouder worden psychologie

3 generaties lang opvoeden

Tijden en opvattingen veranderen. Mijn oma, mijn moeder en ik hebben alledrie zowel als beroepsopvoeder gewerkt, als zelf kinderen. (Mijn oma was schooljuffrouw, mijn moeder werkte op de peuterspeelzaal en ik op het kinderdagverblijf.) Ik vroeg aan alle generaties, of er dingen veranderd zijn en wat ze vonden van mijn opvoeding.

Deze post is deels gebaseerd op de vragen die ik mijn grootmoeder en moeder gesteld heb. De woorden onder de kopjes zijn van mijn grootmoeder en moeder zelf, zoals ik ze van hen heb gekregen, in gesprek of op papier. Op de foto: mijn oma als kleuterjuf en mijn moeder als kleuter.

Mijn grootmoeder

Mama voedde ons vast anders op dan dat je zelf gedaan zou hebben. Wat vond je heel positief anders? Wat juist negatief? 

Natuurlijk zijn jullie anders opgevoed dan jullie ouders, want de tijden en omstandigheden veranderen.

Positief was dat jullie je aan bepaalde regels moesten houden. Geen gezeur met eten, hoewel het altijd uitkijken was voor je broer [red: hij heeft een melkeiwit allergie, en vond dingen met melk erin erg vies smaken]. Ook de oude regel: op tijd naar bed!

Negatief vonden we het soms erg strenge regime van je ouders.

Al met al zijn jullie gelukkig redelijk “normaal” uit het proces gekomen.

Mijn moeder

Ik voed mijn mini vast heel anders op dan dat jij ons opvoedde. Wat vind je positief anders? Wat juist negatief? 

Tijden veranderen duidelijk. We hebben altijd geprobeerd om jullie jezelf te laten worden. We wilden meer vrijheid geven dan dat we zelf hadden ervaren. Maar regels vonden we ook belangrijk:

  • kinderen slapen in hun eigen bed, anders slaap je zelf niet
  • je eet je bord leeg
  • een schoon huis is belangrijk

We hebben altijd ons best gedaan om jullie zelfstandige individuen te laten worden. Ik weet niet of jij het zo anders doet.

Mijn eigen kijk

Ik voed mijn kinderen anders op dan dat ik zelf opgevoed ben. We proberen sterk om veel rust en kalmte in ons eigen huishouden in te bouwen. Natuurlijk is het best chaotisch, en ik kan ook niet zeggen dat ons huis nou erg opgeruimd is, maar we proberen wel kalmte uit te stralen en echt authoritatief op te voeden.

We straffen weinig en gebruiken een time-out als er echt geen andere oplossing is. Ik merk dat we veel uitleggen waarom dingen niet mogen. En we laten onze mini veel zelf doen.

Wel zijn we ook streng met bedtijd: om 19:00 uur gaan we naar boven.

Bij mijn grootouders vond ik de rust in huis altijd erg fijn. Bij mijn ouders in huis vond ik het geweldig dat we al vrij snel veel dingen zelf mochten doen.

Jullie kijk

Merken jullie generatieverschillen? Voed je anders op dan je (groot)ouders? Laat het hieronder weten!

The following two tabs change content below.
Marianne Cysouw
mama | groepsleidster | wetenschapper | eigenaar Authentiek Ouder | gezin met partner, mini en poes
Marianne Cysouw

Laatste berichten van Marianne Cysouw (toon alles)

Marianne Cysouw

Door Marianne Cysouw

mama | groepsleidster | wetenschapper | eigenaar Authentiek Ouder | gezin met partner, mini en poes

3 reacties op “3 generaties lang opvoeden”

Ik denk dat wij geduldiger zijn met onze dochter dan mijn ouders vroeger met mij waren. En dat we haar eerder begeleiden in en tot autonomie dan haar ‘haar eigen gang laten gaan’ (er is een subtiel verschil tussen die twee). Ik denk ook dat we in de basis minder streng zijn, maar wel veel aandacht hebben voor consequenties. Als onze dochter iets doet wat andere kinderen van haar leeftijd vaak (nog) niet mogen en vervolgens gaat het mis (iets gaat stuk of ze bezeert zich), dan hebben we aandacht voor het causale verband. Dat geduld hadden mijn ouders vroeger niet. Verder doen we het ‘Frans’: eten doen we samen aan tafel, slapen doe je in je eigen bed, grote stoute dingen mogen niet maar kleine stoutigheidjes horen bij het kind zijn. Ook ben ik zelf opgevoed met een breed scala aan straffen en belonen. Dat proberen we achterwege te laten in de lijn met ‘unconditional parenting’. Wat we wel hetzelfde doen als mijn ouders is dat we geen biet geven om gender. Maar dat is makkelijker met een meisje dan met een jongen, vermoed ik zo.

Hm, ja. Dat genderverhaal wordt je een beetje opgedrongen als je naar de kleuterschool gaat. Tot nu toe geven wij er ook niet om, behalve dan dat er wel fysieke verschillen zijn. En dat is natuurlijk spannend als je vier bent.

Echt jammer dat Generatie 2010 is gestopt. Ik vond het heel leuk om te zien, en had inderdaad graag gezien wat voor effect die verschillende opvoedstijlen op de kinderen gingen hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *