Categorieën
authentiek eten gezond eten

5 tips om je kind te betrekken bij eten koken

Een deel van je kind leren om goed te eten is hem of haar
betrekken bij het koken van eten. Dat kan zelfs al met een
baby. Hieronder vijf manieren waarop ik mijn mini betrek bij
het eten koken.

Een deel van je kind leren om goed te eten is hem of haar betrekken bij het koken van eten. Dat kan zelfs al met een baby. Hieronder vijf manieren waarop ik mijn mini betrek bij het eten koken.

Tip 1 – Erbij horen

Al vanaf heel jong kun je je baby meenemen bij het koken van eten. Als je je zeker voelt kan dat in de draagdoek of ergodrager. Voelt dat voor jou niet veilig genoeg, of ga je lastige multi-taskende dingen doen, dan is in een wipstoel of kinderstoel een goede optie.  Bovendien is het gewoon gezellig. Op het plaatje bovenaan was de mini overigens krap een jaar.

Tip 2 – Meenemen bij het boodschappen doen

Ook als je je mini meeneemt met boodschappen doen, betrek je je kindje bij het eten koken. Soms zie ik mama’s of papa’s met een rood hoofd, ’s avonds laat nog even boodschappen doen. Wij doen dat bijna nooit, juist omdat we dan in de winkel ook kunnen laten zien wat de mini nog nooit heeft gegeten, of al vaak, wat er bij het seizoen hoort… Meestal weet hij al wat we kopen
voor het avondeten. Dat helpt.

Tip 3 – Snijden kan best

Voor zijn 2e verjaardag kreeg onze mini een houten mes. Wat een vondst! Voor zijn klitteband vissen gebruikten we het bijna niet, maar voor het snijden van champignons (en andere paddenstoelen) bleek het ideaal. En zo kon hij al van heel jong af aan écht meehelpen in de keuken.

Ook samen snijden met een groot mes behoort tot de mogelijkheden. Een mes op zich is niet eng, je moet alleen weten wat je er mee doet en voorzichtig zijn.

Tip 4 – Vertellen wat je doet

Niet mijn sterkste punt, maar ik probeer het wel: ik vertel wat ik aan het doen ben, hoe ik ervoor zorg dat het veilig is en waarom het belangrijk is voor het avondeten. Goed voor zijn woordenschat en het opent de dialoog over eten.

Tip 5 – Vertrouw je kind

Ze kunnen meestal meer dan je denkt en van nature zijn de meeste kinderen voorzichtig (maar je kent je eigen mini natuurlijk het beste). Zo laat ik mijn mini (onder scherp toezicht, dat dan weer wel) helemaal zelf spekjes uitbakken voor de hutspot, zelf havermout koken (met de rijstkoker), zelf eieren breken voor pannenkoeken en zelf champignons snijden.

Natuurlijk is het bakken van koekjes een mooie gelegenheid om te oefenen, maar om één of andere reden voelt het ‘echter’ als we avondeten samen maken.

En jij? Hoe betrek jij je kind bij het (avond)eten koken?

The following two tabs change content below.
Marianne Cysouw
mama | groepsleidster | wetenschapper | eigenaar Authentiek Ouder | gezin met partner, mini en poes
Marianne Cysouw

Laatste berichten van Marianne Cysouw (toon alles)

Marianne Cysouw

Door Marianne Cysouw

mama | groepsleidster | wetenschapper | eigenaar Authentiek Ouder | gezin met partner, mini en poes

2 reacties op “5 tips om je kind te betrekken bij eten koken”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *