Categorieën
ouder worden psychologie

Als de dood voor je deur staat

Hoe ga je om met verlies ? Wisten we het maar en konden we het maar vastleggen in een handboek. Vastleggen met een checklist die we af zouden kunnen werken om het verlies van een naaste te verwerken. Hadden we maar een handvat om ons aan vast te houden en om ons mee te nemen in dit proces van verwerking.

Hoe ga je om met verlies ? Wisten we het maar en konden we het maar vastleggen in een handboek. Vastleggen met een checklist die we af zouden kunnen werken om het verlies van een naaste te verwerken. Hadden we maar een handvat om ons aan vast te houden en om ons mee te nemen in dit proces van verwerking.

Accepteren

Een proces van verwerking begint met het accepteren van wat er is gebeurd en dat is misschien wel het moeilijkste gedeelte van het proces. Het accepteren betekent namelijk dat je jezelf de mogelijkheid gaat geven om naar voren te kijken en dat voelt alsof je je naaste in de steek gaat laten, zo voelde het tenminste bij mij. Maar dat is maar een gevoel en geen realiteit. Het grootste gevaar zit hem er dan ook in dat je in dit gevoel blijft hangen en vergeet door te gaan met leven met alle problemen van dien voor jezelf en je dierbaren die samen met jou zijn achter gebleven.

Je moet door

Je laat je naaste namelijk niet in de steek maar er wordt van je verwacht weer door te gaan met je leven, weer te zien dat de lucht prachtig is met haar blauwe lucht en bonte bewolking, je gaat de warmte van de zonnestralen weer voelen op je huid en je kunt weer lachen om een grap en een leuke film. En dat is precies wat jij je naaste ook zou willen geven als jezelf er niet meer bent. Maar zoals met wel meer dingen in het leven is ook dit eenvoudiger gezegd dan gedaan. Toch kom je op een punt dat je door moet met je leven of je het wilt of niet.

Als de dood voor je deur staat

In 2007 heb ik mijn vrouw Lizzy op 46 jarige leeftijd binnen een tijdsbestek van 32 uur verloren. Ik heb het proces moeten doormaken tezamen met mijn drie kinderen die toen 10 jaar, 12 en 14 jaar oud waren. Het verhaal van dit proces heb ik beschreven in meerdere hoofdstukken die de komende weken gepost zullen gaan worden in authentiekouder.nl, het is het verhaal van Lizzy. Maar misschien is het wel meer mijn verhaal als nabestaande, het verhaal van de dood die voor je deur staat.

Meer blogs kun je vinden op www.gewoonmaarten.nl. Heb jij wel eens met verlies te maken gehad? En hoe ging je daar dan mee om?

The following two tabs change content below.
Maarten van Teeffelen

Laatste berichten van Maarten van Teeffelen (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *