Categorieën
ouder zijn

Authentiek Ouder zijn

Ik geloof dat authentiek ouder zijn betekent dat je papa of mama zijn serieus neemt, zonder dat je daarbij jezelf gaat wegcijferen. Voor mij is het de kern van wanneer ik vind dat ik als ouder goed bezig ben: als ik mezelf ben en toch mijn kind de goede kant op kan sturen. Dat betekent nogal wat, want het is niet eenvoudig om je kind te begeleiden en ook nog rekening te houden met jezelf.

Ik geloof dat authentiek ouder zijn betekent dat je papa of mama zijn serieus neemt, zonder dat je daarbij jezelf gaat wegcijferen. Voor mij is het de kern van wanneer ik vind dat ik als ouder goed bezig ben: als ik mezelf ben en toch mijn kind de goede kant op kan sturen. Dat betekent nogal wat, want het is niet eenvoudig om je kind te begeleiden en ook nog rekening te houden met jezelf.

Opvoeden leren: kinderopvang

Toen ik jaren geleden in de kinderopvang ging werken merkte ik dat ik teveel mezelf bleef met het opvoeden: mijn begeleiders vonden me afstandelijk en de kinderen kregen geen band met mij. Toen ik hen ging kopiëren vond ik juist weer dat ik teveel ingreep in het groepsproces en dat ik teveel aan het knuffelen was en ‘kind’ was. Dat deed weer afbreuk aan mijn authentieke zelf. Ik hou van een kleine afstand tussen mij en alle andere mensen, dus ook kleine kinderen.

Ik merkte dat ik een manier moest vinden om een aantal dingen te combineren. Ik wilde warmte uitstralen en de kinderen een veilige haven bieden om op terug te vallen. Tegelijkertijd wilde ik ze graag stimuleren om het ook zélf te doen, dus ook om zelf kleine ruzietjes en problemen op te lossen en hun eigen emoties te herkennen en later te reguleren.

Opvoeden leren: mama worden

Toen ik mama werd, ging ik ook op zoek naar dat evenwicht. Alleen is dat veel moeilijker te vinden! Niemand en niets kan je voorbereiden op de continue zorg die je voor je eigen kind hebt. Dat viel me zwaar en ik raakte mezelf kwijt. Ik verloor mezelf in de verzorging en zorgen voor mijn kind.

Authentiek? Wel authentieker

Nu ben ik meer op de goede weg. Ik weet hoe ik voor mezelf moet zorgen door dingen te doen die leuk zijn voor mij, zonder dat ik te weinig tijd besteed aan onze mini. Het zorgen voor hem is nu deel van wie ik ben en wat ik doe. Het is nog steeds niet altijd makkelijk; het blijft een zoektocht. Maar ik ben meer authentiek ouder.

Wat voor ouder ben jij? Jouw visie is van harte welkom in de reacties!

The following two tabs change content below.
Marianne Cysouw
mama | groepsleidster | wetenschapper | eigenaar Authentiek Ouder | gezin met partner, mini en poes
Marianne Cysouw

Laatste berichten van Marianne Cysouw (toon alles)

Marianne Cysouw

Door Marianne Cysouw

mama | groepsleidster | wetenschapper | eigenaar Authentiek Ouder | gezin met partner, mini en poes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *