Categorieën
ouder zijn praktisch

Baby-uitzet – Verrassende dingen die je niet of juist wél nodig hebt

Voor een baby heb je verrassend weinig nodig. Je kunt het zo duur en zo luxe maken als je zelf wilt. Hoewel wij uiteindelijk alles op de lijst hadden, zijn er een paar dingen die ik uiteindelijk, zeker in het begin, niet heb gebruikt. Andere dingen hadden we juist meer nodig dan ik van tevoren had gedacht. Hier mijn ervaringen én een download van onze uitzetlijst.

Voor een baby heb je verrassend weinig nodig. Je kunt het zo duur en zo luxe maken als je zelf wilt. Hoewel wij uiteindelijk alles op de lijst hadden, zijn er een paar dingen die ik uiteindelijk, zeker in het begin, niet heb gebruikt. Andere dingen hadden we juist meer nodig dan ik van tevoren had gedacht. Hier mijn ervaringen én een download van onze uitzetlijst.

Onverwacht niet nodig of weinig gebruikt

Kinderwagen

Wat mij heel erg opviel is dat we helemaal geen kinderwagen nodig hadden in het begin. Ik had gedacht dat we die elke dag zouden gebruiken, maar ik vond het veel fijner om mijn kind in de draagdoek te doen. (Het helpt niet mee dat ik die 10 kg zware wagen ook echt niet zelf de trap af kon krijgen…)

Pas toen we naar anderen toegingen vond ik het fijn om ons eigen bed mee te nemen, maar een simpele reiswieg (om in te slapen, niet voor in de auto!) had ik net zo fijn gevonden.

Commode

We hebben de commode weinig gebruikt. We hebben een verschoonkussen waar mijn vader een plank in heeft gemaakt, zodat het op de wasbak of op het bed kan liggen. Dit hebben we veel meer gebruikt dan de commode.

Voedingskussen

Er zijn mensen die erbij zweren, maar dit hangt erg af van de grootte van je borsten. De mijne zijn klein, dus de baby moest ver omhoog getakeld worden voor voeden. Ik hield niet zo van al die kussens. Met mijn lichtgewicht baby was dat ook geen enkel probleem: ik kon hem gemakkelijk in mijn armen houden.

Geef je flesjes, om wat voor reden dan ook, dan kun je ook de baby tegen je knieën leggen om aan te kunnen kijken.

Speciale kindereten-spullen

Wij gingen voor Rapley, met een twist, maar we hebben nooit spullen nodig gehad om eten klaar te maken voor ons kind.

Babyvoeding

We hebben veel geluk gehad, maar we hebben nooit melkpoeder in huis hoeven halen voor ons kind. Voor de zekerheid hadden we voor de kraamweek een half pak staan, maar dat hebben we na 3 jaar ongeopend weggegooid. Zonde.

Onverwacht wél nodig gehad

Kruiken

We hebben een maart-kind. Ik had het niet verwacht, maar ons kind kon zich gewoon echt niet warm houden. Natuurlijk sliep hij veel bovenop mij, maar de eerste week was ik nog te moe om veilig samen te slapen (en mijn bed stond nog te hoog) en sliep de mini dus met een paar kruiken om zich heen.

Je hoeft ze natuurlijk niet te kopen, want er is geheid iemand die ze een week of 2 aan je wil uitlenen. Heel oude kruiken kun je nog prima gebruiken, maar koop dan wel nieuwe doppen, zodat ze echt niet lekken.

Nagelschaartje

Ik dacht dat het onzin was om dat al bij de geboorte in huis te hebben, maar het eerste wat ik deed toen we thuis waren uit het ziekenhuis was nagelknippen. Baby’s hebben echt heel scherpe nagels, die erg veel pijn doen op gezwollen melkborsten. En je moet ze echt minimaal één keer per week bijwerken.

Schilderstape

De meeste babykleding is voor behoorlijk gevulde baby’s. Goede kans dat jouw baby de eerste week of twee weken nog helemaal niet zo gevuld is. Wij hebben een paar dingen in een veel kleinere maat gekocht (maat 48), maar de rest hebben we met schilderstape wat strakker gemaakt voor de warmte.

Zoogkompressen

Yup.

Flesjes

Omdat borstvoeding zo goed ging, had ik niet gedacht dat we flesjes nodig hadden. Maar… ik was even vergeten dat ik weer zou moeten werken. En dus zou kolven. Wij hadden uiteindelijk 12 gewone drinkflesjes en nog een stuk of 60(!) flesjes om mee te kolven. Geen drup poedermelk ging er in dat kind, maar de hoeveelheid flesjes was eerder groter dan kleiner.

Hydrofielluiers

Ik had van mijn ouders een stapeltje gekregen. Ik dacht dat ik ze niet nodig zou hebben, maar uiteindelijk gebruikte ik ze overal voor: als onderlegger, om mee af te drogen, in de luiertas, als zoogkompres…

Download!

Hieronder vind je een Excel-bestand met onze eigen uitzetlijst. Er staat alles in wat je zou kunnen willen aanschaffen, met alvast een aangeraden hoeveelheid. In de kolom ernaast kun je noteren hoeveel van alles je al gekregen of gekocht hebt. De lijst houdt daarna zelf bij hoeveel je er dan nog wilt hebben. Er is ook een kolom die je vertelt wanneer je dit uiterlijk in huis wilt hebben. Sommige dingen heb je niet per sé in het begin al nodig. De meeste dingen hebben ook een opmerking van mij erbij, over waarom je iets wel of niet wilt hebben (en welk merk ons beviel).

Klik hier om de baby-uitzetlijst in Excel te downloaden!

En jij? Wat vond jij verrassend noodzakelijk? Wat heb jij juist nooit gebruikt?

The following two tabs change content below.
Marianne Cysouw
mama | groepsleidster | wetenschapper | eigenaar Authentiek Ouder | gezin met partner, mini en poes
Marianne Cysouw

Laatste berichten van Marianne Cysouw (toon alles)

Marianne Cysouw

Door Marianne Cysouw

mama | groepsleidster | wetenschapper | eigenaar Authentiek Ouder | gezin met partner, mini en poes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *