Categorieën
authentiek eten borst en fles

Borstvoeden – wat je nog kan proberen als het niet lukt

Borstvoeding is moeilijk en gaat echt niet altijd vanzelf. Hier zijn een aantal dingen die je kunt proberen als je een moeilijke start hebt.

Borstvoeding is moeilijk en gaat echt niet altijd vanzelf. Hier zijn een aantal dingen die je kunt proberen als je een moeilijke start hebt.

Bereid het voor

Tijdens je zwangerschap heb je tijd om borstvoeden voor te bereiden. Als het kan, doe dan een cursus. Kan dat niet, lees dan voldoende op internet, of vraag een aantal andere mama’s hoe het bij hen ging. (Geloof me, we hebben het er graag over.)

Start met kolven tijdens je zwangerschap

Zeker als je een tweede verwacht, en het ging bij de eerste niet zo soepel, kun je al tijdens de zwangerschap gaan kolven. Veel vrouwen vinden een handkolf prettig, of kolven met de hand af. Vanaf week 30 maak je al een klein beetje melk aan en kan je met de hand (na een beetje oefenen) wel een paar druppels melk produceren. Dat kan nog doorzichtig, of zelfs geel zijn! Als je productie al een beetje op gang is voor de geboorte, hoeft je kindje daar straks niet zo hard voor te werken.

Zoek een lactatiekundige

Verzeker je bij en huur een lactatiekundige in. Zelfs als dat geld kost, bedenk je dan dat poedermelk ook €80 per maand kost. Ga niet zelf moeilijk doen en zoeken naar oplossingen, maar laat je goed voorlichten en helpen.

Huur een kolf

Is je mini nog jong? Huur dan een kolf. Je zorgverzekeraar vergoedt dit en ze worden vaak ook thuisgebracht. Huurkolven hebben een speciaal programma dat helpt om je borstvoeding goed op gang te brengen. De afkolfset die je koopt past op veel gewone kolven. Je kunt daarna best een kolf van iemand overkopen, hoewel je altijd de motor op zuigkracht moet controleren en een nieuwe afkolfset moet kopen.

Kolf met de hand af

Het is niet heel moeilijk om in het begin met de hand te kolven. Er zijn veel filmpjes op internet. (Begin in de douche, zodat je weinig schoonmaakwerk hebt.) Vooral de eerste dagen is een voeding maar 10 ml. Dat is ongeveer 3-4 theelepels. Met de hand kun je dat best kolven.

Kijk naar het tongriempje

Heb je het idee dat je kindje niet goed hapt? Laat je baby vaak los? Doet het voeden veel pijn? Laat je huisarts nog even goed kijken naar het tongriempje en het lipbandje. Soms is iets meer ruimte helemaal voldoende om toch een goede hap te krijgen en veel klachten weg te nemen.

Laat je behandelen voor spruw

Zeker als borstvoeden ook pijn doet, is het slim om te vragen of je voor spruw behandeld kunt worden. Veel huisartsen vinden het geen probleem om dat te doen. Soms doet drinken ook voor je mini pijn als ze spruw hebben. Je ziet spruw niet altijd, soms hebben jullie allebei spruw, zonder dat je er iets van merkt, behalve moeite met borstvoeden.

Aanleggen, aanleggen, aanleggen

Het beste advies als het niet goed lukt, is zo vaak mogelijk aanleggen van je baby.

Rust

Krijg je van het aanleggen geen toeschietreflex? Wacht dan tot je borsten gespannen zijn van de melk en probeer het dan pas. Soms helpt genoeg rust tussendoor beter dan elke 10 minuten proberen.

Bed-dagen

Huid-op-huid contact is altijd goed. Blijf samen in bed en laat je baby bloot op je blote borst slapen. Zorg voor een tv (zonder geluid, of met hoofdtelefoon), goed boek of een tablet voor je eigen vermaak. Blijf echt de hele dag in bed en laat eten en drinken aanslepen. Het gaat erom dat jullie allebei uitrusten en zoveel mogelijk huidcontact hebben.

Donormelk

Lukt het echt niet, of kan het niet, dan kun je (voor bijna dezelfde prijs als poedermelk) ook donormelk inkopen. Zoek op het Moedermelknetwerk naar een donor in de buurt. Geloof me, als het wel lukt, dan zijn de meeste mama’s erg bereid andere kindjes ook melk te geven. Het is ook niet raar: dit is wat alle moeders deden als het zelf niet lukt, toen er nog geen melkfabrieken bestonden!

Tot slot

Je bent geen slechte mama als het niet lukt. Poedermelk is een prima optie.

Dit stuk is niet geschreven door een lactatiekundige, maar door een ervaringsdeskundige. Zoek altijd hulp van een opgeleide lactatiekundige als je moeite ervaart met borstvoeden.

The following two tabs change content below.
Marianne Cysouw
mama | groepsleidster | wetenschapper | eigenaar Authentiek Ouder | gezin met partner, mini en poes
Marianne Cysouw

Laatste berichten van Marianne Cysouw (toon alles)

Marianne Cysouw

Door Marianne Cysouw

mama | groepsleidster | wetenschapper | eigenaar Authentiek Ouder | gezin met partner, mini en poes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *