Categorieën
opvoeden ouder zijn

De 5 goorste dingen die elke ouder herkent

Waarschuwing: niet geschikt voor mensen zonder kind of met smetvrees! (En misschien ook niet geschikt voor op je werk!)

Als ouder is het bijzonder onhandig om smetvrees te hebben. Er zijn veel dingen waar je op zijn minst (weer) aan moet wennen, zodra je kinderen hebt. De vloer zal na het eten echt niet altijd meer schoon zijn. Kindervingers zijn op mysterieuze wijze altijd vet genoeg om op elk oppervlak zichtbaar te zijn. Als je kind ziek is, wordt het helemaal een vies ding.

Hier mijn top 5 van smerige, vieze, afschuwelijke dingen, die elke ouder wel herkent.

Waarschuwing: niet geschikt voor mensen zonder kind of met smetvrees! (En misschien ook niet geschikt voor op je werk!)

Als ouder is het bijzonder onhandig om smetvrees te hebben. Er zijn veel dingen waar je op zijn minst (weer) aan moet wennen, zodra je kinderen hebt. De vloer zal na het eten echt niet altijd meer schoon zijn. Kindervingers zijn op mysterieuze wijze altijd vet genoeg om op elk oppervlak zichtbaar te zijn. Als je kind ziek is, wordt het helemaal een vies ding.

Hier mijn top 5 van smerige, vieze, afschuwelijke dingen, die elke ouder wel herkent.

5 – Ondergeplast worden

Ik heb toch echt veel luiers verschoond, maar wat al die kinderen nooit is gelukt, deed mijn eigen mini op dag 2: helemaal over mij heen plassen. Ik begreep opeens waarom de kraamzorg aanraadde om een doekje neer te leggen bij het luier verschonen.

Het blijkt dat vooral in die eerste drie maanden, als ze nog niet naar de opvang gaan, de reflex om te plassen als de geslachtsdelen koud worden het grootst is.

Nou moet je niet denken dat het alleen jongens zijn, die dit doen, hoor! Ook meisjes kunnen er flink wat van.  In plaats van omhoog plassen de meisjes gewoon met een flinke straal recht tegen je buik. Dan weet je zeker dat je niet alleen een schone trui, maar ook een schone broek voor jezelf kan gaan opzoeken.

Soms is het ook niet eens tijdens het verschonen. Luiers kunnen lekken. Op onvoorspelbare momenten kunnen ze compleet overstromen. Bij voorkeur op koude dagen, in een kinderzitje dat slecht schoon te maken is, of bij iemand op schoot…

Desondanks vind ik ondergeplast worden het minst vieze van dit lijstje.

4 – Snot in je gezicht

Baby’s zijn nog wel een beetje schoon. Ze plassen en poepen, maar zoeken het meestal niet actief op om je vol te smeren met viezigheid. Peuters aan de andere kant… Je weet dat het gaat gebeuren: ze niezen en hoesten in je gezicht, ze snuiten hun neus in hun handen, ze komen hun neus of hand aan je gezicht afvegen…

Ik heb lange tijd in de kinderopvang gewerkt. Daar deed ik ook veel uitzendwerk, want in het begin is een vaste baan gewoon lastig te vinden. Meestal moest ik invallen op de dreumes- of peutergroep; die leidsters zijn gewoon het vaakst ziek.

Nou was er ook één kinderdagverblijf waar ik een week of 3 inviel voor een leidster van de babygroep. Zij had iets met een operatie, geloof ik. Het was midden in het griepseizoen, dus achter elkaar werden er andere leidsters (en kinderen) ziek.

De laatste dag van mijn laatste week werd er dan ook gevraagd of ik van groep kon ruilen. Er was een extra leidster ziek geworden en er waren genoeg baby’s ziek, zodat die groep door één leidster gedaan kon worden.

Je voelt hem al aankomen: waar ik 3 weken op de babygroep had kunnen werken zonder ziek te worden, werd ik op mijn laatste dag prompt ziek van de peuters. Ik werd aangehoest, mijn schouder en mouwen werden gebruikt als zakdoek… Ik was meteen een week ziek. Peuters zijn gewoon heel vieze wezentjes.

Alsnog vond ik dat minder erg dan het volgende:

3 – Kots over je heen

Yup… Of je nu flesvoeding of borstvoeding geeft, je zult een keer ondergekotst worden. Niet alleen zal het (vrij regelmatig) gebeuren dat je mini wat melk ‘teruggeeft’ (lees: over je pas-gestoomde duurste mantelpak heen kotst), maar ook later als ze ziek zijn kotsen ze gewoon over je heen. Of ze kotsen je bed onder.

  • “Mama, mag ik bij jou komen liggen? Ik  heb buikpijn.”
  • “Ja, hoor, liefje. Ben je misselijk, moet je spugen? Zal ik het bakje halen?”
  • “Nee, ik heb alleen buikpijn. …  …  *Blergh*”

En dan verschoon je het bed, legt er (bij gebrek aan schoon beddengoed) voor papa weer genoeg dekens en kussens op, en gaat bij je kind slapen. Natuurlijk spuugt je mini dan nog een keer, geen probleem, dat had je verwacht.

Dus je maakt het bed van de mini opnieuw op, moet kunnen. Je gaat heerlijk liggen. (Ik ben fan van samen slapen, dus geen probleem. Als we maar slapen.) En dan…

Dan kotst je mini gewoon nóg een keer. Zonder rechtop te gaan zitten, dus nu zit ook zijn hele haar compleet onder de kots. Te erg om naast te slapen. En zo kan het dan gebeuren dat je om een uur of half vier, midden in de nacht, in bad zit haren te wassen.

Niet hun schuld, heel zielig, en zo verder… Maar toch ook gewoon heel goor!

2 – Babypoep aan je handen

Geloof me, het gebeurt. Je bent een hele smerige luier aan het verschonen (zo één van het type: hij zit van zijn haar tot aan zijn knieën onder) en dan is het onvermijdelijk. Je handen worden geel (of bruin) van de poep.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik het van mijn eigen kind nog wel redelijk vond, maar ik ben blij dat het onze mini uiteindelijk maar een keer of 3 gelukt is om zichzelf echt heel vies te maken. Alle 3 de keren waren we thuis en konden we gelijk, allebei in bad.

Hoewel, babypoep is wat minder erg dan poep van kinderen die al grotendeels vast voedsel eten. Ik kan me nog één keer herinneren dat ik een kind op het kinderdagverblijf in de gootsteen in bad heb gedaan omdat hij van midden op zijn rug tot aan zijn sokken onder de poep zat. De kleren waren zelfs zo vies geworden dat ik de handdoeken een keer extra heb gewassen om de kleren bij mee te kunnen wassen. Ik durfde het niet eens mee naar huis te geven.

Blegh. Hoe weinig smetvrees ik ook heb, dit vind ik toch echt heel vies. Hoewel, het is alsnog minder erg dan dit:

1 – Hondenpoep verwijderen

Absoluut het allermeest gore, smerige, vieze werkje dat je als ouder zeker weten moet doen: hondenpoep verwijderen. Mini’s hebben de neiging om laarzen (heerlijk, dat profiel), sandalen (geweldig, hij moet dus ook nog in bad), broekspijpen (kan deze broek op 60 graden gewassen?), kinderwagenwielen en nog veel meer door die (letterlijke) shit te halen.

En zo kan het dan gebeuren dat je met een klein stokje, op het balkon, met de tuinslang erbij probeert om de wielen van de kinderwagen poepvrij te krijgen. Natuurlijk lukt dat niet, dus moet je er een schuursponsje bijhalen om het schoon te maken. Sandalen en kleding kunnen in ieder geval nog in de wasmachine… Kinderwagenwielen kun je geloof ik toch beter schoonmaken.

Alle andere dingen op dit lijstje ruiken verschrikkelijk, maken me misselijk of laten me op zijn minst fronsen. Hondenpoep vind ik echter, op nummer 1, met stip, het allerergste.

Wat is het meest vieze dat jij ooit hebt gedaan? (Met of zonder mini!)

The following two tabs change content below.
Marianne Cysouw
mama | groepsleidster | wetenschapper | eigenaar Authentiek Ouder | gezin met partner, mini en poes
Marianne Cysouw

Laatste berichten van Marianne Cysouw (toon alles)

Marianne Cysouw

Door Marianne Cysouw

mama | groepsleidster | wetenschapper | eigenaar Authentiek Ouder | gezin met partner, mini en poes

5 reacties op “De 5 goorste dingen die elke ouder herkent”

Alles al een keer meegemaakt, maar ik denk dat iedereen op zijn eigen manier met dat soort dingen omgaat. Ik vind dat niet zo erg. Het is soms wel onhandig, en niet de schoonste zaak van de wereld, maar ja.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *