Categorieën
opvoeden ouder zijn spelen

De tablet als samenspeel activiteit

Je leest overal slechte dingen over beeldschermen. Ze
veranderen de hersenstructuur van je mini. Een beeldscherm is
geen oppas. Een goed boek hierover is het boek
‘Beeldschermkinderen’. Maar ik vind dat er ook heel positieve kanten aan beeldschermen zitten. En de tablet vind ik juist een heel goede oplossing voor het gebrek aan intimiteit dat een televisie heeft.

Je leest overal slechte dingen over beeldschermen. Ze
veranderen de hersenstructuur van je mini. Een beeldscherm is
geen oppas. Een goed boek hierover is het boek
Beeldschermkinderen‘.  Maar ik vind dat er ook heel positieve kanten aan beeldschermen zitten. En de tablet vind ik juist een heel goede oplossing voor het gebrek aan intimiteit dat een televisie heeft.

Lui

Ik heb het al eerder gezegd: ik ben een heel luie ouder. Daarnaast ben ik een heel drukke ouder. Wat ik doe, zou, als ik een man was, ongelooflijk veel worden gevonden. Maar ik ben een mama, dus is het normaal.

Toch heb ik af en toe behoefte aan iets gemakkelijks te doen met mijn kind. OK, niet eens af en toe, heel regelmatig. Ik vind het fijn om samen met hem iets te doen. Hij vindt het nog veel fijner dat ik tijd met hem doorbreng. Er zijn alleen weinig dingen die we allebei leuk vinden en waar we echt interacties bij hebben.

Brandweer-politie-brandweer

Mijn mini houdt van rollenspellen. Ik niet, ik heb daar heel snel genoeg van. In tegenstelling tot mijn mini ben ik na 2 keer brandweer of politie spelen daar echt helemaal klaar mee. Ik hou daarna nog wel van een kort zwaardgevecht, maar dan houden onze gezamenlijke interesses op.

Verrassings-iPad

Wij hebben thuis een iPad. Gewoon, omdat ik die al in 2010, toen tablets nog helemaal nieuw waren, gekocht heb. Recentelijk heb ik een nieuwe gekocht, omdat dat nodig was. Voor de mini was dit een enorme verrassing, vandaar dat het apparaat de verrassings-iPad heet bij ons in huis.

Samen kijken, samen spelen

En nu, als ik lui ben, of het is zaterdagochtend, of het is zes uur en ik ben net thuis van mijn werk, spelen we samen op de iPad. Of we kijken samen een filmpje. Dat is verrassend veel interactiever dan televisie-hangen.

Het gebeurt zelden dat we een heel filmpje uitkijken zonder dat ik het beeld stil zet om een vraag aan mijn mini te stellen. Ook andersom begint mijn mini nu uitleg te vragen als hij dingen niet snapt, die er in het filmpje getoond worden.

Hetzelfde geldt voor spelletjes. Er zijn een aantal spelletjes, die echte interacties bevorderen: winkeltje spelen (zonder daarna alle rotzooi op te hoeven ruimen), samen thee drinken (zonder dat hij vol zit voor het avondeten) of samen bezig zijn met letters of cijfers.

Interacties

En dat is waar het juist om gaat: zoveel mogelijk interacties met je kind. Ik denk serieus dat het niet de hoeveelheid beeldscherm, maar de hoeveelheid interacties die je kind mist is, die televisie zo slecht maken voor kleine kinderen. Van nature is een klein kind namelijk nooit alleen en zijn interacties van levensbelang. De eerste interacties zijn geregeld via huidcontact en voeden. Maar daarna is het aan ouders om zoveel mogelijk positieve interacties met hun kind te hebben.

En met een tablet, en je kind op schoot, is dat makkelijker dan met een televisie. Dat nodigt veel meer uit tot weglopen. De tablet nodigt juist uit tot samen.

Gebruik jij samen met je kind een tablet? Of juist bewust niet? En de televisie?

The following two tabs change content below.
Marianne Cysouw
mama | groepsleidster | wetenschapper | eigenaar Authentiek Ouder | gezin met partner, mini en poes
Marianne Cysouw

Laatste berichten van Marianne Cysouw (toon alles)

Marianne Cysouw

Door Marianne Cysouw

mama | groepsleidster | wetenschapper | eigenaar Authentiek Ouder | gezin met partner, mini en poes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *