Categorieën
opinie ouder worden

Even genoeg van het uitleggen

Ik ben een vrouw en enig kostwinnaar. Mijn man is thuis met ons kind. Dat is wat wij doen. En ik heb er een beetje genoeg van om uit te leggen dat ik een man heb die voor mijn kind zorgt. Ik heb er ook een beetje genoeg van om uit te leggen dat ik mijn ‘vrije dag’ niet besteed aan mijn kind opvoeden, maar aan hard werken aan mijn carrière. Ik snap de vraag niet eens.

Ik ben een vrouw en enig kostwinnaar. Mijn man is thuis met ons kind. Dat is wat wij doen. En ik heb er een beetje genoeg van om uit te leggen dat ik een man heb die voor ‘mijn’ kind zorgt. Ik heb er ook een beetje genoeg van om uit te leggen dat ik mijn ‘vrije dag’ niet besteed aan mijn kind opvoeden, maar aan hard werken aan mijn carrière. Ik snap de vraag niet eens.

Namen omgedraaid

Stel dat ik nou Mark had geheten en mijn man Tina. Dan lees je dit:

Mark

Mark zorgt goed voor zijn gezin. Van zijn salaris kunnen ze goed rondkomen. Hij hoeft maar 32 uur per week te werken om in het levensonderhoud van het gezin te voorzien en besteedt de 8 uur die van een werkweek overblijven aan het werken aan een promotie-onderzoek, zodat zijn kansen op de arbeidsmarkt verbeteren. Het lukt niet elke dag om een half uur met zijn kind Max van 3 te spelen. (Maar alle tijd die overblijft is voor Max, zijn mini.)

Tina

Mark’s inkomen is voldoende voor het gezin, dus kan Tina thuis blijven met de kleine Max. Tina studeert ook nog, in de ene dag dat Max naar het kinderdagverblijf gaat. Dat is goed voor Tina: zij blijft midden in de maatschappij blijft staan. Dat is ook fijn voor Max, die veel vriendjes heeft op de opvang en daar graag heen gaat. Bovendien is de overgang naar school straks minder moeilijk. Mark betaalt de studie van Tina zelf, omdat zij geen recht meer heeft op een vergoeding van de overheid.

Huishouden

Omdat Mark weet dat Tina het al druk genoeg heeft, zorgt hij in het weekend voor één keer avondeten en een opgevouwen was.  Tina doet de boodschappen. Doordeweeks helpt Mark mee waar dat nodig is: 4 dagen in de week brengt hij Max naar bed en hij neemt de meeste nachtelijke zorg voor Max op zich, zodat Tina goed kan slapen en ontspannen.

Mark brengt en haalt Max van het kinderdagverblijf, tenzij hij dat samen met Tina doet. Voor de gezelligheid. Hij zorgt ook dat het hele gezin in de kleren blijft en houdt goed in de gaten of de kleren van Max niet te klein worden.

Ook is hij mede-verantwoordelijk voor de financiën van het gezin, alle cadeautjes die er voor het gezin en anderen moeten komen, nieuwe kleren en vervanging van apparaten. Meestal houdt hij ook de sociale agenda in de gaten, zodat met alle ouders, grootouders, familieleden en vrienden een warme band blijft bestaan.

De afwas verdelen Mark en Tina, maar gelukkig is er een vaatwasser.

Rollenverdeling

Klinkt als een fantastische papa, toch?

Waarom is het dan zo lastig om die man-vrouw rol om te draaien? Waarom blijft iedereen zeuren dat ik mijn Tina aan het werk moet schoppen? Waarom ben ik een minder goede mama, als ik ‘maar’ twee volle dagen in de week tijd heb om met mijn kind te spelen? Ik hou een dak boven ons hoofd, probeer te zorgen dat wij zoveel mogelijk zelfstandig kunnen wonen als we oud en lastig worden door carrière te maken en oh ja, we kunnen nog steeds elk jaar op vakantie, omdat ik de financiën doe.

Ouders doen hun best

Alle ouders doen wat zij het beste voor hun kind achten. Man, vrouw, (kies je eigen geslacht), weet-het-nog-niet: allemaal.

Hoe doen jullie het thuis? En ben je het ook zo zat om dat te verantwoorden?

The following two tabs change content below.
Marianne Cysouw
mama | groepsleidster | wetenschapper | eigenaar Authentiek Ouder | gezin met partner, mini en poes
Marianne Cysouw

Laatste berichten van Marianne Cysouw (toon alles)

Marianne Cysouw

Door Marianne Cysouw

mama | groepsleidster | wetenschapper | eigenaar Authentiek Ouder | gezin met partner, mini en poes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *