Categorieën
authentiek eten gezond eten

Even over ‘regels’ voor eten

Ook over hoe en wanneer je mini moet gaan eten zijn veel tegenstrijdige berichten. Je begint met 4 maanden, of pas als ze zelf kunnen zitten. Je geeft puree en dan steeds vaster voedsel, of juist direct stukjes. Maar waar komen al die regels nou vandaan?

Ook over hoe en wanneer je mini moet gaan eten zijn veel tegenstrijdige berichten. Je begint met 4 maanden, of pas als ze zelf kunnen zitten. Je geeft puree en dan steeds vaster voedsel, of juist direct stukjes. Maar waar komen al die regels nou vandaan?

World Health Organization

De WHO houdt 6 maanden aan als grens om van borstvoeding over te stappen op vast voedsel. Welk vast voedsel je daarvoor kiest, vinden ze niet zo belangrijk. Op flesvoeding zijn ze redelijk fel tegen en ze zijn een voorstander van minimaal 2 jaar lang borstvoeding geven.

Je moet deze richtlijn een beetje in perspectief zien. Het gaat hier over een richtlijn, die toepasbaar moet zijn bij alle kinderen, over de hele wereld. Dus ook voor kinderen in ontwikkelingslanden, waar schoon water echt problematisch kan zijn.

Vanaf een maand of 6 kan een baby een beetje vervuild water wel aan en is het dus veilig genoeg om ook in landen waar fruit en groente slecht gewassen kan worden over te stappen op vast voedsel. Het uitsluitend geven van borstvoeding tot die tijd draagt bij aan de veiligheid van die baby’s.

In Nederland hebben we dat probleem niet. Er is toegang tot zeer hoogwaardig melkpoeder en we hebben erg schoon water uit de kraan. We kunnen dus veel eerder veilig vast voedsel aanbieden aan onze kinderen.

Consultatiebureau

Het consultatiebureau is voorstander van borstvoeding in de eerste drie of vier maanden. Daarna raden ze aan om met 4 maanden al met bijvoeding te beginnen.

Ze baseren dat laatste advies op een vrij nieuwe studie, die laat zien dat er een iets kleinere kans op allergie is, als je allergenen wat vroeger introduceert. Daarom zeggen ze dat je vroeg moet gaan bijvoeden. Hoe je dat precies doet, laten ze aan jou over.

De studie, overigens, neemt zowel borstgevoede als flesgevoede kinderen mee. Dat is jammer, want borstgevoede kinderen worden sowieso al blootgesteld aan alle allergenen die de moeder eet. Het zou daarom waarschijnlijk geen voordeel opleveren voor borstgevoede baby’s om al met vier maanden bijvoeding te krijgen.

Mainstream bijvoeden

Dan nog de manier van bijvoeden. Het is in Nederland nog steeds het meest gebruikelijk om de mini als eerste hapje iets papperigs door de melk te geven, met een lepel. De lepel wordt steevast bediend door de ouder. Dat is niet gek, want de baby is op dat moment nog niet in staat om zelfstandig de lepel naar zijn mond te brengen.

Meestal krijgen deze baby’s nog een flinke tijd gepureerd spul, met een lepel bediend door een volwassene. Er zullen steeds meer stukjes in de papjes komen, maar de peuter zal nog het meest van de tijd gevoerd worden bij het avondeten.

Deze manier van bijvoeden gaat natuurlijk uitstekend vanaf een maand of 4.

Rapley of baby-led weaning

De Rapley methode heeft een ander idee over wanneer je gaat bijvoeden en hoe je gaat bijvoeden. Bijvoeden begint pas als je rechtop kunt zitten en zelfstandig dingen naar je mond kunt brengen. De baby krijgt dan stukjes gekookte groente, fruit, of brood en mag helemaal zelf zijn gang gaan.

De meeste baby’s kunnen pas rond 6 of 7 maanden een beetje stabiel (gesteund) zitten. Daarom krijgen de meeste baby’s waarvan de ouders Rapleyen pas rond een maand of 6 echte bijvoeding.

Borstvoedings-organisaties

Diverse borstvoedingsorganisaties zijn fan van de Rapley methode en van de richtlijnen van de World Health Organisation. Het volhouden van exclusieve borstvoeding (geen flesvoeding, geen bijvoeding) tot 6 maanden levert een heel stabiele borstvoedingsproductie op, die gemakkelijk nog jaren daarna is vol te houden.

Veel borstvoedingsorganisaties zijn dan ook fan van lang borstvoeden: een jaar of 2 of langer, zoals ook de WHO aanraadt.

Ook Rapley past goed bij hun verhaal, omdat het meestal pas met een maand of 6 te introduceren is. Daarnaast eten Rapley mini’s de eerste paar maanden wat minder dan mini’s die met een lepel gevoerd worden. De mini zal dus nog wat meer borstvoeding blijven vragen en zo de productie op peil houden.

Onze stijl

Wat wij kozen lees je volgende week in de blog ‘Rapley en toch voeren’.

Wat zou jij kiezen? Wat vind je van al die regels? En wat eet je vanavond?

The following two tabs change content below.
Marianne Cysouw
mama | groepsleidster | wetenschapper | eigenaar Authentiek Ouder | gezin met partner, mini en poes
Marianne Cysouw

Laatste berichten van Marianne Cysouw (toon alles)

Marianne Cysouw

Door Marianne Cysouw

mama | groepsleidster | wetenschapper | eigenaar Authentiek Ouder | gezin met partner, mini en poes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *