Categorieën
authentiek eten borst en fles

Kolven op het werk – wat niemand je vertelt

Je hoeft niet te kolven, ik zal de laatste zijn om je te dwingen. Maar het kan natuurlijk wel. Er zijn heel veel adviezen over kolven op je werk, maar ik liep toch nog tegen een aantal praktische dingen aan, die niemand me verteld had en waar ik niet op voorbereid was. Ik zet ze hier op een rijtje.

Je hoeft niet te kolven, ik zal de laatste zijn om je te dwingen. Maar het kan natuurlijk wel. Er zijn heel veel adviezen over kolven op je werk, maar ik liep toch nog tegen een aantal praktische dingen aan, die niemand me verteld had en waar ik niet op voorbereid was. Ik zet ze hier op een rijtje.

Rechten

Je werkgever is verplicht om een kolfruimte voor je te regelen. Als dat niet kan, of je werkgever dat niet wil, heb je het recht om je kind te gaan voeden op het kinderdagverblijf. Dat is natuurlijk niet altijd handig, zeker als je twee uur onderweg bent.

De kolfruimte moet kunnen worden afgesloten met een slot. Er moet ventilatie aanwezig zijn. De koelkast hoeft niet in de ruimte zelf te zijn, maar je moet toegang krijgen tot een koelkast. Ook voor het schoonmaken van je spullen hoef je alleen toegang te krijgen, dit hoeft niet in de ruimte zelf te zijn.

Kolfruimte

De kolfruimte kan dus in een magazijn zijn. Geloof mij, ik heb daar gekolfd. Als voordeel, moet ik zeggen, was het daar wel heel rustig en geluidsdicht. Maar het kan ook een volledig ingerichte kolfkamer zijn, wat dan ook wel weer heel fijn is.

De kolfruimte hoeft niet alleen als kolfruimte gebruikt te worden. Dat kan soms betekenen dat je de ruimte deelt met mensen die willen bidden, vergaderen, of naar het magazijn willen. Levert dit nou veel interrupties op? Vraag dan of IT er een vergaderruimte van maakt, zodat je de kamer kunt reserveren.

Ontspannen…

Om goed te kolven moet je kunnen ontspannen. Heel lastig als er steeds mensen aan je deur staan te morrelen. Maak daarom een deurhanger, of vraag om een schuifje dat aangeeft dat de kamer in gebruik is.

Verder moet je zelf leren te ontspannen. Ik vond mijn iPad/telefoon erg handig daarvoor. Als je een dubbelzijdige kolf en een kolf-beha gebruikt, heb je je handen vrij om lekker iets voor jezelf te doen. Doorwerken is niet verplicht!

Tijd kwijt

Kolven kost je tijd. In het begin waarschijnlijk 2x een half uur. Je mag maximaal 1/4 van je werktijd aan kolven en/of voeden besteden. Voel je je dus erg moe aan het eind van de dag? Ga dan lekker een uurtje eerder weg om je kind weer te voeden. Dat is een geldig excuus! Relaxt inwerken in het begin scheelt je een burnout of depressie op de langere termijn.

Hou je het kolven wat langer vol, dan zul je zien dat je per keer ongeveer een kwartier kwijt bent en dat je misschien nog maar 1 keer per dag wilt kolven. Als je kindje 9 maanden oud is, verlies je je kolfrecht, maar veel werkgevers vinden het geen probleem als je een halfuur per dag meer pauze hebt.

Oxytocine

Komt je toeschietreflex moeilijk op gang, dan kun je aan de huisarts oxytocine neusspray vragen. Bij mij werkte dat niet zo goed, die synthetische. Er is ook een natuurlijke manier om aan oxytocine te komen… (Een orgasme dus. Ontspant ook geweldig. Tijd genoeg om daarna even je handen te wassen en je kolf aan te leggen.)

Meenemen

In principe hoef je natuurlijk alleen de melk mee te slepen. Laat je kolf, als dat kan, lekker op je werk staan!

Kolf

Investeer in een kolf! Elke maand dat je niets hoeft uit te geven aan poedermelk scheelt je rond de 80 euro. De Medela kolven zijn mijn favoriet: betrouwbaar, sterke motoren, goed aanpasbaar kolfritme en voldoende maten borstschildjes om het voor iedereen makkelijk te maken iets te zoeken dat past. (En ze gaan lang mee, dus je kunt er best één van Marktplaats zoeken.)

Let op dat je geen kolf koopt waarbij de melk door dunne buisjes of slangetjes naar een flesje loopt: deze zijn onmogelijk schoon te maken.

Schoonhouden

Omspoelen is op je werk genoeg. Uitkoken kan thuis, als je dat wilt, maar het hoeft niet. Wil je dit elke dag gaan doen? Kies dan voor een magnetronsterilisator. Dat scheelt je een hoop gezeur. Heb je gekke kleine plekjes om schoon te maken? Koop een setje ragertjes voor tussen je tanden. Die passen er zeker in!

Plezier

Tot slot: kolven moet wel zo leuk mogelijk blijven. Heb je er geen zin meer in? Kijk dan of je (als je baby ongeveer 6 maanden is) kunt afbouwen naar alleen ’s morgens en ’s avonds voeden. De rest geef je dan poedermelk (als je geluk hebt en je baby dat wil eten).

Ik moet zelf zeggen dat ik er na een maand of 2 helemaal genoeg van kolven had, maar de mini nog niet. Dus ik ben een beetje tegen mijn zin doorgegaan tot aan een jaar met kolven. Daarna kreeg hij alleen nog thuis melk en kolfde ik niet meer.

Wat jij doet, mag jij zelf weten. Er is geen goed, geen fout. (Behalve je baby Fanta geven, dat moet je dus niet doen.) Je hoeft je van niemand’s advies iets aan te trekken.

Wat zijn jouw kolftips voor andere mama’s? Wanneer ben jij ermee opgehouden? Waarom?

The following two tabs change content below.
Marianne Cysouw
mama | groepsleidster | wetenschapper | eigenaar Authentiek Ouder | gezin met partner, mini en poes
Marianne Cysouw

Laatste berichten van Marianne Cysouw (toon alles)

Marianne Cysouw

Door Marianne Cysouw

mama | groepsleidster | wetenschapper | eigenaar Authentiek Ouder | gezin met partner, mini en poes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *