pepernoten bakken voor Sinterklaas

Kruidnootjes – pepernoten maken met je mini

Hoe kan het ook anders: een kruidnootjes recept. Heel makkelijk zelf te maken, samen met je mini. Natuurlijk het hele jaar door lekker, maar met de komst van Sinterklaas een echte must. Omdat je er geen elektrische apparaten bij nodig hebt, kun je dit ook op de vroege ochtend van 5 december maken, als je een kind hebt dat stuitert van de spanning. Binnen anderhalf uur klaar.

Je hebt nodig

 

  • 250 g zelfrijzend bakmeel
  • 125 g basterdsuiker (donkere wordt het mooist)
  • 100 g roomboter
  • 10 g speculaaskruiden
  • 5 g zout
  • 6-8 eetlepels melk
  • 1 zakje anijsmelkspul (Anijsstaafjes van De Ruijter)

en verder

  • bakpapier en een bakplaat

Zo maak je het

  1. Weeg de hoeveelheden samen met je mini af, of bereid dit deel voor.
  2. Snij de koude boter in kleine blokjes (zo groot als op de foto hieronder). Een wat groter kind kun je dit ook laten doen.
  3. Laat je mini alle droge ingrediënten in een kom doen en met de handen roeren.mengen en blokjes boter
  4. Laat je mini de blokjes boter bij het mengsel doen. Giet zelf 8 lepels melk bij het mengsel.
  5. Laat je mini naar hartelust knijpen in het deeg. Kneed het daarna zelf kort af tot een samenhangende bal.DSC00769
  6. Dit is ongeveer de tijd om de oven op 175 graden voor te gaan verwarmen.
  7. Maak dan de balletjes. Je kan je mini dit laten doen, als die daar zin in heeft. Anders is het ook snel genoeg om zelf te doen.
  8. Mijn mini had eindeloos plezier met het rangschikken van de balletjes op het bakpapier in allerlei vormen.DSC00772
  9. Zorg dat de balletjes elkaar niet meer raken en bak ze in ongeveer 25 minuten op 175 graden donkerbruin.

Let op: de kleur is afhankelijk van de suiker die je gebruikt, niet van het kleuren in de oven. Ik deed dit op een zondagmiddag en had alleen lichte basterdsuiker, dus ze zijn op de foto wat bleek. De smaak was prima! Met donkere basterdsuiker krijg je het traditionele kleurtje.

Veganize me

De boter is goed te vervangen door een plantaardige, harde margarine. De melk vervang je door 1/2 eetlepel olie en de rest water.

Voor volwassenen

Op mijn lijstje staat nog het variëren van dit recept met zwarte peper of chilipoeder. Maar dat hoeft eigenlijk niet. Ik vind ze zo ook heel lekker!

Tips

  • Hou je niet zo van een anijssmaak? Laat het zakje anijspoeder dan weg.
  • Geen zelfrijzend bakmeel? Gebruik dan meel met een grote theelepel bakpoeder (een half zakje).
  • 10 g kruiden is een half bakje.
  • Gebruik je liever minder zout? Dat kan prima, maar de pepernoten lijken wat flauwer.
  • Onze mini is met 3 kruidnootjes heel erg blij. Wij vertellen hem dat iedereen er net zoveel krijgt als dat hij jaren oud is, om het eerlijk te houden. (Hij dus 3, wij ruim 30.)

Alle recepten op Authentiek Ouder zijn per toeval zo ontstaan in onze keuken. Meestal door dingen te combineren uit de reclame. De successen staan hier, de mislukkingen vergeten we gewoon weer snel. Als een recept is aangepast uit een boek, dan staat de bron erbij.

De recepten van Authentiek Ouder zijn niet geschreven door een diëtist en het is niet de bedoeling om je voor te schrijven hoe je moet eten. Maak je je zorgen over hoe gezond jij en je kind eten? Neem dan contact op met een professional of je huisarts.

The following two tabs change content below.
Marianne Cysouw
mama | groepsleidster | wetenschapper | eigenaar Authentiek Ouder | gezin met partner, mini en poes
Marianne Cysouw

Laatste berichten van Marianne Cysouw (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *