Categorieën
authentiek eten gezond eten

Langzaam veranderen – meer biologisch eten

Al eerder schreef ik over langzaam veranderen: over meer groenten eten en vaker vegetarisch eten. Ook op het gebied van biologisch eten maken we kleine stappen. Maar dat zijn wel de belangrijke stappen! Ik beschrijf hieronder hoe we langzaamaan steeds vaker biologisch eten.

Peer-influence

Mijn eerste aanraking met biologisch eten kwam van één van mijn allerbeste vriendinnen, Cecile, de hoofdredacteur van Eigenwijs Blij. Zoals je in haar eigen verhaal over biologisch eten kunt lezen, was zij al heel vroeg betrokken bij biologisch eten.

Ik moet bekennen dat ik het de eerste vijf jaar vooral onzin vond. Maar ja, mijn vriendin is niet dom en altijd een belangrijke invloed voor mij geweest. Na een poosje ging ik er dus zelf steeds meer over lezen.

Een kind

Het volgende grote keerpunt voor mij was het krijgen van een kind. Onwillekeurig wil ik de wereld zo goed mogelijk voor hem achterlaten. Ik wil dat hij net zoveel van de wereld kan genieten als ik. Ik gun het hem dat hij later kan zeggen dat zijn ouders hebben gedaan wat zij konden om de wereld te behouden. Daar hoort biologisch eten voor mij bij. En juist hierom ben ik ook meer groente gaan eten, zodat ik makkelijker vaker vegetarisch eet. Bovendien leert de mini zelf zo ook gemakkelijker eten.

Meer inkomen, biologisch vaker in de aanbieding

Hoe erg het ook is, dat we net iets meer inkomen hebben maakt het veel makkelijker om biologische producten te kopen. Supermarkten hebben bovendien de trend biologisch erg goed opgepakt en de aanbiedingen van biologische groenten zijn tegenwoordig erg goed en niet duurder dan andere groenten. Dit maakt het mogelijk om het ook vol te houden steeds meer biologisch te eten.

Omdat we vaker vegetarisch eten, hebben we ook niet veel last van het dure biologische vlees. Per week geven we ongeveer 5 euro meer uit dan we voorheen deden, maar dan eten we zeker 2 avonden geen vlees. Ik moet toegeven dat als we wel vlees eten, dit niet altijd biologisch is. We kopen wel zo diervriendelijk als het budget die maand toelaat.

Soms ook lokaal

Ik koop ook vaak streekproducten. Die zijn niet altijd biologisch, maar door minder vervoer toch ook al behoorlijk duurzaam. Bovendien steunen we dan de mensen in onze buurt; een fijn idee.

Ruimte voor groei

Ons proces is nog niet af. We hebben geen auto en kunnen niet zomaar een deel van de groothandel of in Duitsland inkopen, om de kosten wat te drukken. Maar we leven wel al heel bewust en waar het kan, als er een aanbieding is, of waar het lekkerder is kopen we biologisch.

Wil je meer van mijn stukjes over bewust leven lezen? Kijk dan bij mijn artikelen op Eigenwijs Blij!

The following two tabs change content below.
Marianne Cysouw
mama | groepsleidster | wetenschapper | eigenaar Authentiek Ouder | gezin met partner, mini en poes
Marianne Cysouw

Laatste berichten van Marianne Cysouw (toon alles)

Marianne Cysouw

Door Marianne Cysouw

mama | groepsleidster | wetenschapper | eigenaar Authentiek Ouder | gezin met partner, mini en poes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *