Categorieën
ouder zijn spelen

Lees je baby (wat anders) voor!

Lees jij je baby voor? Vind je het ook saai? Lees dan iets anders voor! Hier lees je een idee om voorlezen voor jezelf leuker te maken.

Lees jij je baby voor? Vind je het ook saai? Lees dan iets anders voor! Hier lees je een idee om voorlezen voor jezelf leuker te maken.

Voorlezen is belangrijk voor jou en je kind. Het is fijn dat je iets rustigs te doen hebt met je mini, dat niet zoveel energie kost. Bovendien leert je baby er allerlei goeds van: zich concentreren, fantaseren en taal. (Kijk ook op de Boekstart pagina.)

Samen een boekje doorbladeren kan heel erg leuk zijn, maar dat is je baby snel beu. En ik was dat ook. Toch vond ik het fijn om veel en vaak aan mijn baby voor te lezen.

Voorlezen en voorlezen

Wat mij betreft zijn er namelijk 2 soorten voorlezen:

  1. Actief voorlezen: samen een boek doorbladeren, aanwijzen en woorden benoemen.
  2. Naar bed gaan voorlezen: voorlezen om rustig te maken en luisterend naar mama’s stem in slaap te vallen.

Actief voorlezen

Echt kleine baby’s (0-3 maanden) zitten nog niet zo te wachten op Actief Voorlezen. Het is misschien 2 minuten leuk om te doen, maar dan zijn ze echt al te moe. Zelf spelen met een knisperboekje is het beste wat onze mini haalde.

Voor de wat oudere kinderen (zo ongeveer vanaf 6 maanden) is Actief voorlezen wel leuk. En zeker vanaf een jaar is het een belangrijke activiteit voor de spraakontwikkeling: je ziet tegen die tijd ook echt interactie tussen je kind, jou en het boekje.

Nou is er wat voor te zeggen om Actief Voorlezen uit te voeren met baby-boekjes.  Ze helpen je enorm om te kiezen waar je het over gaat hebben.

Naar bed gaan voorlezen

Ik verveel me snel. Ik geef het toe: dat ligt helemaal aan mij. Nou leek het me voor onze mini heel fijn om gewoon in slaap gelezen te worden. Hij vindt dat ook. Maar ik vind het dus echt te saai voor woorden om babyboeken voor te lezen. Kikker en Pad (van Arnold Lobel) was echt leuk om voor te lezen, maar daar was ik in 2 avonden mee klaar. En wat dan?

Dus ben ik mijn eigen boeken gaan voorlezen! Onze mini viel steeds heerlijk in slaap, het bedritueel was gered, en ik las de dingen die ik echt leuk vond. Natuurlijk las ik geen bloederige of sexueel getinte verhalen voor, maar de meeste boeken die ik leuk vind (bijvoorbeeld de Duncton Chronicles van William Horwood of de Bob Evers-serie) lenen zich goed om voor te lezen.

Nu de mini wat groter is en de verhalen echt begrijpt, lezen we wat voor hem nog nét te moeilijk is, maar met een beetje uitleg (jay! interactie tijdens het voorlezen) wel te volgen: Wipneus en Pim,  Waterschapsheuvel, Wind in de wilgen…

Natuurlijk mag de mini ook een kort boekje zelf kiezen voor het slapen gaan, en lezen we beneden ‘Actief’ voor. Maar het grote kwartier of half-uur lezen gaat een stuk beter als we lezen wat ik ook leuk vind!

Wat lezen jullie het liefst thuis voor?

The following two tabs change content below.
Marianne Cysouw
mama | groepsleidster | wetenschapper | eigenaar Authentiek Ouder | gezin met partner, mini en poes
Marianne Cysouw

Laatste berichten van Marianne Cysouw (toon alles)

Marianne Cysouw

Door Marianne Cysouw

mama | groepsleidster | wetenschapper | eigenaar Authentiek Ouder | gezin met partner, mini en poes

2 reacties op “Lees je baby (wat anders) voor!”

Grappig, ik ben via een andere weg ook uitgekomen op het voorlezen van mijn eigen boeken: toen het meisje nog geen dagnachtritme had, werd ze rustiger als ik tegen haar praatte, maar ik had op een gegeven moment niks meer te melden en ben dus maar Lord of the Rings gaan voorlezen. Toen ze zo goed ging slapen dat haar oogjes al dichtvielen als ze de wieg rook, ben ik ermee gestopt. Maar nu wordt ze weer wakkerder, dus zou ik er wel weer mee kunnen beginnen. Voor actief lezen van babyboekjes is ze inderdaad nog wat te klein nu.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *