Categorieën
lichaam ouder worden ouder zijn psychologie

Misselijk – mama worden (2/15)

De verloskundige vindt het een goed teken dat ik de zwangerschap voel. We krijgen het advies om te bellen als het veel erger wordt. Misselijkheid hoort erbij en kan nog wel het hele eerste trimester duren.

Een goed teken

De verloskundige vindt het een goed teken dat ik de zwangerschap voel. We krijgen het advies om te bellen als het veel erger wordt. Misselijkheid hoort erbij en kan nog wel het hele eerste trimester duren. Ik ben een kei in overgeven en ik eet daarna ook gemakkelijk en met smaak weer een boterham. Ik stel me dus in op elke ochtend een keer overgeven de komende paar weken. Dat is wel te doen. Het hoort erbij.

Ik hield er niets meer in; geen water, geen droog brood, geen koekjes, geen vla. Dit hoort er dus niet bij.

Niet eten

Ik besluit 12 uur niets te eten en alleen ORS, water en slappe thee te drinken. Normaal knappen mijn maag en darmen daar goed van op. 24 uur niet eten durf ik niet aan met een vruchtje in mijn buik; niet drinken durf ik helemaal niet. (Even voor de duidelijkheid: niet eten is een slecht idee. Je kunt beter door blijven eten bij zwangerschapsmisselijkheid, maar dat wist ik toen nog niet. Nu ben ik uiteraard een expert.)

Niet eten lucht even op en ik voel me een paar uur wat minder misselijk, maar niet lang daarna lukt vocht binnenhouden ook slecht. Na 12 uur niets kunnen drinken – over niet eten maak ik me nog steeds geen zorgen – bellen we de verloskundige. Dit kan niet goed zijn. De verloskundige maakt zich meteen zorgen en vraagt om half acht ’s morgens waarom ik niet ’s nachts heb gebeld. (Nou ja, dat leek mij dus niet echt nodig.)

Opname in het ziekenhuis

We worden onmiddellijk door de verloskundige naar het ziekenhuis gestuurd en daar word ik met spoed opgenomen. Ik wist al dat ik zou moeten blijven en heb mijn ziekenhuistasje met kleding en tandenborstel meegenomen. Toch kan ik mijn tranen niet binnenhouden als ik opgenomen word. In week 6 lig ik in het ziekenhuis.

Diagnose: hyperemesis gravidarum.

Officieel heet extreem misselijk zijn hyperemesis gravidarum; té misselijk zijn tijdens de zwangerschap. Er zijn geen echte medicijnen tegen, die ongevaarlijk zijn voor je kindje.

Dit blog is deel van een serie van 15 blogjes over zwanger worden, hyperemesis en post-partum depressie. Lees de hele serie mama worden.

The following two tabs change content below.
Marianne Cysouw
mama | groepsleidster | wetenschapper | eigenaar Authentiek Ouder | gezin met partner, mini en poes
Marianne Cysouw

Laatste berichten van Marianne Cysouw (toon alles)

Marianne Cysouw

Door Marianne Cysouw

mama | groepsleidster | wetenschapper | eigenaar Authentiek Ouder | gezin met partner, mini en poes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *