Categorieën
ouder worden psychologie

Meditatie – heb je daar wel tijd voor met kinderen?

Meditatie zou goed zijn voor van alles: je zou je gelukkiger gaan voelen, rustiger, beter tegen tegenslagen kunnen. Lijkt me dus heel handig voor alle ouders. Maar gaat dat wel? Mediteren als je een kind hebt?

Meditatie zou goed zijn voor van alles: je zou je gelukkiger gaan voelen, rustiger, beter tegen tegenslagen kunnen. Lijkt me dus heel handig voor alle ouders. Maar gaat dat wel? Mediteren als je een kind hebt?

Tijd maken

Natuurlijk heb je nergens tijd voor: tijd moet je maken. Voor sport, voor spelen met je kinderen, voor yoga. En dus ook voor mediteren. Maar je kunt niet voor alle belangrijke dingen tijd maken. Meestal gaat voor mij tijd met mijn mini voor alle andere belangrijke dingen. Dus ook voor mediteren.

Maar zou het nou niet handiger zijn als ik wat rustiger was? Zodat ik beter met hem om kan gaan? Heeft hij dan niet meer aan die kwaliteit van tijd die ik met hem doorbreng?

Dus heb ik het geprobeerd. Ik heb een paar geleide meditaties gedaan. Mijn Engels is heel goed, dus ik heb er gewoon een paar van internet geplukt en geprobeerd.

Mediteren moet je leren

Echt mediteren moet je leren. Je hersenen moeten als het ware wennen aan de gedwongen ontspanning. Hoe meer je het doet, hoe meer je aan meditatie hebt. Waarschijnlijk heb ik het niet lang genoeg doorgezet om er echt iets aan te hebben. Ik heb het een paar keer geprobeerd over een periode van twee maanden.

Wanneer kun je het beste mediteren?

Ik vroeg me af waar ik in mijn drukke leven dat mediteren moest inpassen, dus ik heb een paar dingen geprobeerd:

  • ’s morgens vroeg, als de mini nog niet wakker is
  • op mijn werk, met mijn hoofdtelefoon op
  • ’s avonds voordat ik ga slapen

In de ochtend was niet echt een succes, want na 2 keer wakker worden als er nog een 5 als eerste cijfer op de klok staat heb ik het opgegeven. Ik zal nooit een ochtendpersoon worden, en dat vroege opstaan leverde meer stress op dan dat de meditatie aan rust opleverde. Ik was tegen de tijd dat de mini wakker werd zo chagrijnig, dat ik al voor hij zijn bed uit was tegen hem snauwde. (Ik heb het gelijk goedgemaakt, hoor.)

Op mijn werk werkte nog best aardig, maar van de half uur durende meditaties kreeg ik toch maar een minuut of 10 mee. Ik bleef achter mijn computer namelijk wel gewoon doorwerken. Het was best een fijne boost voor de rest van de werkdag, maar ik kreeg niet echt het gevoel dat ik aan het mediteren was.

Vlak voor het slapen gaan mediteren had wel één voordeel: ik val er van in slaap. Ook hier kreeg ik het niet voor elkaar om echt te mediteren, maar ik sliep wel heel lekker.

Heb ik er tijd voor?

Mijn antwoord is: nee. Ik heb geen goede tijd om te mediteren. Ik vind het misschien ook niet belangrijk genoeg. Toch werd ik er al wel iets rustiger van. Op mijn werk vond ik het wel een fijne ontspanning in heel drukke tijden. Ik denk dat ik het daar nog wel een paar keer aan ga zetten, als ik merk dat ik me te druk maak over mijn werk.

En jij? Heb jij wel eens geprobeerd om te mediteren? En denk je dat je het prioriteit zou geven boven tijd met je kind?

The following two tabs change content below.
Marianne Cysouw
mama | groepsleidster | wetenschapper | eigenaar Authentiek Ouder | gezin met partner, mini en poes
Marianne Cysouw

Laatste berichten van Marianne Cysouw (toon alles)

Marianne Cysouw

Door Marianne Cysouw

mama | groepsleidster | wetenschapper | eigenaar Authentiek Ouder | gezin met partner, mini en poes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *