Categorieën
authentiek eten borst en fles

Met 5 tips nóg groener borstvoeden

Origineel geschreven voor Eigenwijs Blij. Een blog over Groener Borstvoeden. Hoe milieubewust borstvoeden ook is, als je niet full-time bij je mini kan zijn, dan zijn er mogelijkheden om het groener te maken!

Origineel geschreven voor Eigenwijs Blij. Dit is een blog over Groener Borstvoeden, want hoe milieubewust borstvoeden ook is, als je niet full-time bij je mini kan zijn, dan zijn er mogelijkheden om het groener te maken!

Hoe biologisch verantwoord je babymelk ook is, het kan qua groenheid niet op tegen borstvoeden. Daarom hier 5 tips om borstvoeden nog groener te maken! Lukt het borstvoeden niet, of kies je ervoor dat niet te doen? Dan is dat helemaal jouw keuze. Ik zal de laatste zijn om je iets op te dringen. Gaat borstvoeden gemakkelijk en wil je het langer blijven doen? Dan zijn deze 5 tips voor jou!

1. Biologische borstvoedingsthee

Om je een steuntje in de rug te geven kun je borstvoedingsthee overwegen. Er zijn een aantal hele lekkere biologische, zoals Welcome Little Baby van Natural Temptations of de borstvoedingsthee van Alnatura.

2.  Wasbare zoogkompressen

In plaats van papieren zoogkompressen, kun je ook goed een stapeltje wasbare aanschaffen. Let op dat je ze wel heet genoeg wast, of met de flesjes mee uitkookt (niet in de magnetron) om spruw te voorkomen. Ik vond die vanAvent het fijnst; deze nemen heel veel vocht op en de geruwde katoen houdt je vrij droog. Maar ook de kompressen die bij de Mammae beha’s horenwaren heel fijn. (En die beha’s zijn fantastisch!)

3. Magnetronsterilisator

Huh? Een hulpmiddel voor de magnetron dat groener is? Ja! Een magnetronsterilisator is ongeveer de groenste manier om al je speentjes en flesjes en kolfonderdelen te steriliseren. Omdat je hem maar 5 minuten in de magnetron hoeft te zetten, met relatief weinig water, verspil je zo min mogelijk energie en water. Uitkoken in een enorme pan duurt veel langer (minimaal een kwartier) en kost veel meer water en energie.

4. Tepelverzorging

Om het je zo makkelijk mogelijk te maken, is goede tepelverzorging heel belangrijk. De Multi-Mam tepelkompressen waren voor mij echt een noodzaak en hebben mij heel snel van allerlei ongemakken afgeholpen. (Psst, extra intieme tip: je wilt ook Multi-gyn actigel kopen, om heel snel je vagina weer op orde te brengen.)

5. Voedingsrecht

Ook als je weer gaat werken, kun je borstvoeding blijven geven. Je mag tot 25% van je werktijd besteden aan kolven óf voeden. Als je dus 8 uur werkt, hoef je maar 6 uur te besteden aan werk voor je baas. Dat is jouw recht. Dit betekent ook dat je eerder naar huis mag om je baby te gaan voeden. Als het lukt, kun je zelfs met de opvang van je kindje afspreken dat je tussen je werk door komt voeden. Dat kan zo:

  • Je zoekt een kinderdagverblijf of gastouder dicht bij je werk om te kunnen voeden.
  • Je woont al dicht bij je werk en kunt gemakkelijk in de pauze naar je kindje.
  • Je zoekt een gastouder, die naar je toe komt met je kindje om te voeden.

Maar kolven op je werk en de melk aan de opvang geven kan natuurlijk ook prima!

Meer tips voor borstvoeden

Er zijn nog veel meer tips om borstvoeden gemakkelijker te maken. Kijk hiervoor op mijn blog met tips om borstvoeden gemakkelijker te maken opAuthentiek Ouder!

Je kunt ook kijken bij de dingen die je nog kunt doen als borstvoeden niet lukt. Stap je over op poedermelk? Kijk dan bij het artikel van Cecile over HiPP opvolgmelk.

The following two tabs change content below.
Marianne Cysouw
mama | groepsleidster | wetenschapper | eigenaar Authentiek Ouder | gezin met partner, mini en poes
Marianne Cysouw

Laatste berichten van Marianne Cysouw (toon alles)

Marianne Cysouw

Door Marianne Cysouw

mama | groepsleidster | wetenschapper | eigenaar Authentiek Ouder | gezin met partner, mini en poes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *