Categorieën
ouder worden ouder zijn

Mindfulness als je weer aan het werk moet na je verlof

Eén van de moeilijkste dingen die ik ooit gedaan heb, is mijn kindje achter laten en zelf weer gaan werken. Ik voelde me onrustig en kon me slecht op mijn werk concentreren. Ik genoot ook niet van mijn activiteiten. Wat ik toen deed om daar mee om te gaan, lijkt veel op mindfulness activiteiten. Hoewel ik dat pas veel later ontdekte.

Eén van de moeilijkste dingen die ik ooit gedaan heb, is mijn kindje achter laten en zelf weer gaan werken. Ik voelde me onrustig en kon me slecht op mijn werk concentreren. Ik genoot ook niet van mijn activiteiten. Wat ik toen deed om daar mee om te gaan, lijkt veel op mindfulness activiteiten. Hoewel ik dat pas veel later ontdekte.

Anxious Mind

Laatst heb ik het boek “Daily Meditations for Calming Your Anxious Mind” (Jeffrey Brantley en Wendy Millstine) gelezen. Zij beschrijven daarin een aantal houdingen ten opzichte van onrust in je hoofd (of ‘anxiety’, zoals dat in het Engels heet).

  • Niet oordelen: geen verandering verwachten, ook al probeer je nieuwe dingen te doen
  • Geduld: en dan bedoelen ze vooral geduld met jezelf.
  • Denken als een kind: in het moment leven alsof je dat voor het eerst doet.
  • Vertrouwen: er vanuit gaan dat je de kracht hebt om in het nu te leven
  • Acceptatie: accepteren wat er nu is, ook als dat niet zo leuk is
  • Loslaten: niet vechten tegen jezelf

Mediteren

Het boek gaat vooral over mediteren en daar neem ik zelf nooit de tijd voor. Ik vind het niet leuk om te doen en ik word er nooit rustiger van. Kan best zijn dat dat wel komt als je maar genoeg oefent, maar daar heb ik het geduld niet voor.

Accepteren

Wat ik wel deed was mezelf toestaan om me een paar weken slecht te voelen dat ik weer was gaan werken. En op mijn werk stond ik mezelf kleine ‘pauzes’ toe waarin ik niet geconcentreerd was; meer dan waar ik mezelf voorheen mee liet wegkomen. Dit komt natuurlijk over een met het ‘niet oordelen’ en de ‘acceptatie’, en in mindere mate met ‘geduld’.

Vertrouwen

Ik gaf mezelf ook toestemming om het omgaan met mijn collega’s en de reis naar mijn werk (een ruim uur, die ik altijd vulde met lezen; mijn favoriete activiteit) weer leuk te vinden. Dat was het ‘vertrouwen’.

Denken als een kind en geduld

Aan ‘denken als een kind’ en ‘geduld’ ben ik nog niet toegekomen… Gelukkig helpt mijn peuterpuberende mini daar wel bij! (En dan bedoel ik, dat hij geduldig is met mij en ik het zo kan leren…)

Wat is jouw tactiek om op het werk ook aan het werk te blijven?

The following two tabs change content below.
Marianne Cysouw
mama | groepsleidster | wetenschapper | eigenaar Authentiek Ouder | gezin met partner, mini en poes
Marianne Cysouw

Laatste berichten van Marianne Cysouw (toon alles)

Marianne Cysouw

Door Marianne Cysouw

mama | groepsleidster | wetenschapper | eigenaar Authentiek Ouder | gezin met partner, mini en poes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *