Categorieën
ouder zijn review

Recensie: Het konijn dat in slaap wil vallen

“Mama, je moet nog het boek van Konijn voorlezen.” “Waarom dan?” “Dat is toch een slaapboek.” Deze recensie van mijn vierjarige is wel zo’n beetje het mooiste wat er over dit boek te zeggen valt. Mijn mini vindt zelf dat hij met het boek ‘Het konijn dat in slaap wil vallen’ beter in slaap kan vallen. Dat is ook niet gek, want de eerste zin is: Ik ga jou een verhaal vertellen, waar je van in slaap gaat vallen. Vanaf een jaar of twee is dit een geweldig boek om je kind te kalmeren en te helpen met in slaap vallen.

“Mama, je moet nog het boek van Konijn voorlezen.” “Waarom dan?” “Dat is toch een slaapboek.” Deze recensie van mijn vierjarige is wel zo’n beetje het mooiste wat er over dit boek te zeggen valt. Mijn mini vindt zelf dat hij met het boek ‘Het konijn dat in slaap wil vallen’ beter in slaap kan vallen. Dat is ook niet gek, want de eerste zin is: Ik ga jou een verhaal vertellen, waar je van in slaap gaat vallen. Vanaf een jaar of twee is dit een geweldig boek om je kind te kalmeren en te helpen met in slaap vallen.

Bedrituelen

Voor alle kinderen is het fijn om een bedritueel te hebben. Voor de meeste kinderen en ouders hoort hier een verhaaltje bij. Nou hoef je een baby nog niet per sé kinderboeken voor te lezen voordat ze naar bed gaan. Vanaf een jaar of twee vinden de meeste kinderen dit wel heel fijn; een mooi verhaal luisteren waar je dan daarna over kunt dromen.

In het begin waren dit vooral rustige, lieve verhaaltjes. Bijvoorbeeld over kleine dieren die gaan slapen, kinderen die ook naar bed moeten, knuffelen, kusjes… Maar naarmate onze kleine jongen steeds een stoerder ventje werd, wilde hij ook spannendere verhalen horen. Niet alleen meer beneden, waar we vooral actief voorlezen, maar ook voor het slapengaan. Dat gaat alleen niet heel goed samen met rustig in slaap vallen.

Ons bedritueel is daarom een beetje in tweeën geknipt: eerst lees ik de mini een spannend verhaal voor (10-15 minuten), daarna lezen we iets rustigs om in slaap te vallen (10-30 minuten, afhankelijk van hoe moe hij is). (Tenzij de mini last heeft van uitsteltactieken, dan duurt het wat langer.)

Op zoek naar een boek

Ik was al een tijdje op zoek naar een vast boek om als ‘rustig’ verhaal te vertellen. Onze mini was een beetje uitgekeken op de echte babyboekjes. “Die heb ik al zo vaak gehoord, mama…”, was zijn reactie. En we lezen ook meestal een ruim half uur, dus ik wilde ook een boek met flink wat tekst.

Toen las ik online een aankondiging van “The Rabbit Who Wants to Fall Asleep”. Ik heb direct het verhaal gedownload naar mijn e-reader en voorgelezen. Dit is precies het verhaal dat ik zocht: hints naar moe zijn en slapen, en een aantal technieken om tot rust te komen, die door het boek verweven zijn.

Vertaling

De Nederlandse versie was nog niet uit toen ik het boek kocht. Als ik het boek voorlees, dan vertaal ik het dus direct vanuit de Engelse tekst. Voor mij is dat goed te doen. Ondertussen is er een Nederlandse versie van uit.

Laatst heb ik de vertaling gekocht voor een vriendin, als verjaardagscadeau. Ik heb de vertaling doorgelezen, maar vond de vertaling zelf matig gedaan. Zoals ik hem zelf vertaal vind ik het nét wat leuker en rustiger. De namen van de vertaling zijn een beetje raar, vergeleken met de Engelse versie. Ook de zinnen van de vertaling lopen niet altijd even lekker, en soms gaan ze zelfs tegen de betekenis van de Engelse zinnen binnen het verhaal in. Er is vertaald, maar niet gelokaliseerd: sommige dingen zeg je in het Nederlands gewoon niet tegen kinderen.

Versie

Ik ben zelf erg fan van voorlezen op de iPad. Dan kan ik het scherm op zwarte achtergrond zetten en de letters nét licht genoeg om te lezen. Als ik op die manier voorlees, is de kamer al helemaal donker: een lamp is niet nodig. Doet de mini zijn ogen dicht, dan is het (bijna) zo donker als dat het is als ik wegga. In het donker voorlezen helpt de melatonine aanmaak enorm: pas als het goed donker is komt dit proces op gang, waardoor je in een minuut of 20 slaperiger wordt.

Er is nog geen Nederlandse elektronische uitgave, dus ik hou het voorlopig bij de Engelse.

Eerste avond

De eerste avond ging ik het boek vol goede moed uitproberen! Nou, dat viel vies tegen. Natuurlijk wilde de mini het hele verhaal helemaal uitluisteren. Met geen paard kreeg ik hem zover dat hij bij de suggesties van ‘nu in slaap vallen’ dat ook deed.

Het gevolg: de mini was wakker en bleef wakker. Het duurde een uur of drie voordat ik hem in slaap kreeg…

Maar zo werkt het boek dus eigenlijk ook niet. Het is geen normaal voorleesboek. Het is een zelfhulpboek voor kinderen, waarbij de ouder eigenlijk alleen de vertelstem is.

Andere aanpak

Dus gooide ik het de volgende dag over een andere boeg. Overdag bespraken we het boek en wat erin stond. Ik legde hem ook uit, hoe hij het boek kon gebruiken.

Het konijn, en je kind, hebben een probleem: ze zijn moe, maar willen nog niet gaan slapen. In het boek worden door verschillende personages suggesties gegeven om te gaan slapen. Per avond kan je kind nu kiezen welke suggestie voor hem of haar het beste gaat werken om vanavond in slaap te vallen.

 • mama Konijn: suggereert dat je alle gedachten in een doosje naast je bed kunt stoppen, zodat je niet blijft piekeren.
 • slaperige SlaapSlak (heet Slaperige Slak in de vertaling, maar de slaapzak-slaapslak rijm is te mooi om het niet te doen): stelt voor om alles rustiger aan te doen en is een begeleid stukje om rustiger van lijf te worden
 • Zware-ogen Uil: is een begeleide meditatie om alle delen van je lichaam zwaar te laten worden
 • oom Geeuw (heet oom Gaap in het boek, maar ik hou niet van de ‘p’ klank): woont beneden, beneden, beneden, beneden aan de weg en heeft magisch toverpoeder

Ik help mijn mini elke avond om te beslissen welk personage hem vanavond het meest kan helpen. We nemen dus voor het lezen alle suggesties door.

Reactie van de mini

Door de suggesties in de tekst, waarbij ouders geholpen worden bij de intonatie door verschillende typgrafieën, lukt het onze mini om goed te ontspannen als hij moeite heeft met in slaap vallen. Met wat voorbehoud:

 • Is de mini erg moe, dan kondig ik al voor het tandenpoetsen aan dat we 1 boek van zijn keuze lezen, en daarna Konijn. Dit bedritueel bestaat uit een 2-minuten verhaal en dan 5 minuten Konijn, waarna de mini in slaap is. Totaal: <10 minuten
 • Is de mini niet erg moe, dan vraagt hij vaak of ik een half uur doorlees in zijn spannende boek, waarna hij zelf in slaap valt. Of alsnog om het konijnenboek vraagt, omdat hij niet makkelijk inslaapt. Totaal: 40-45 minuten
 • Is de mini overstuur, dan vraagt hij zelf om het konijnenboek om in slaap te vallen. Daarna is hij meestal binnen 10 minuten in slaap. Totaal: 15-30 minuten

Werkt het?

Concreet is het me maar 1 keer gelukt om het boek uit te lezen, terwijl de mini aan het eind nog wakker was: de eerste keer. Daarna wist hij hoe het boek eindigt en laat hij zich rustig in slaap lezen door de suggesties dat het OK is om voor het einde van het boek in slaap te vallen.

Het boek werkt het beste, als de mini er zelf om vraagt. Het is namelijk geen leuk verhaal om naar te luisteren, per sé. Wél is het rustgevend en leert het je kind trucs om in slaap te vallen, als dat niet lukt.

Geschikt als

 • je mini oud genoeg is om zelf om het boek te vragen: vanaf een jaar of 2
 • je het niet erg vindt om een relatief lang bedritueel te hebben. Wij vinden een half uur heel acceptabel, maar anderen niet.
 • je alle kinderen tegelijk naar bed kunt brengen.

Niet geschikt als

 • je zelf heel erg van spannende verhalen houdt.
 • je 3 of meer kinderen los van elkaar moet voorlezen.
 • je niet langzaam kunt voorlezen. Dan kun je beter slaapliedjes zingen.
 • je niet zelf om 8 uur in bed wilt belanden. Als ik moe ben slaap ik meestal ook aan het einde van het boek.
The following two tabs change content below.
Marianne Cysouw
mama | groepsleidster | wetenschapper | eigenaar Authentiek Ouder | gezin met partner, mini en poes
Marianne Cysouw

Laatste berichten van Marianne Cysouw (toon alles)

Marianne Cysouw

Door Marianne Cysouw

mama | groepsleidster | wetenschapper | eigenaar Authentiek Ouder | gezin met partner, mini en poes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *