Categorieën
authentiek eten recepten

Samen pannenkoeken bakken

Pannenkoeken zijn lekker! En het is eten dat je heel goed samen met je kind kunt maken. Er zijn ongelofelijk veel kleine taakjes die ze heel snel onder begeleiding zelf kunnen: eieren breken, roeren, erbij gieten, meer roeren…

Pannenkoeken zijn lekker! En het is eten dat je heel goed samen met je kind kunt maken. Er zijn veel kleine taakjes die ze heel snel onder begeleiding zelf kunnen: eieren breken, roeren, erbij gieten, meer roeren…

Je mini kan meer dan je denkt. Ik was zelf erg verbaasd, maar na enige aansporing kreeg ik mijn mini zover om voorzichtig om te gaan met de eieren. Hij is nu 3,5 en kan zonder mijn hulp een ei in een kom breken. Geweldig! Als er toch schaal in valt, vist hij er dat zelf weer uit.

Ik bereid dit altijd voor door alles af te wegen en in losse bakjes neer te zetten.  (Tijdens het middagslaapje voorbereiden kan meestal wel.) De melk verdeel ik ook over 2 of 4 maatbekers, zodat dat in kleine beetjes kan worden toegevoegd. Schiet hij uit en gaat alles erbij, dan is dat niet erg.

Ik klop zelf wel vaak nog de klontjes uit het deeg voordat de tweede helft van de melk erbij gaat. Zo hebben we eigenlijk altijd perfect deeg! Ik gebruik meestal geen elektrische mixer. Ik haat de herrie en vind het fijner om de hele tijd met mijn kind te kunnen praten. Maar het kan natuurlijk wel!

2015-07-11 16.42.42

Je hebt nodig

 • pannenkoekenmix (die van de foto beviel niet erg goed: koop liever Koopmans)

of

 • 200 g speltmeel (volkoren als je wilt)
 • 200 g boekweitmeel
 • 100 g tarwebloem of zelfrijzend bakmeel (volkoren als je wilt)
 • 5 g bakpoeder (ongeveer een half zakje)

en

 • 2 x 400 ml melk
 • 2 eieren
 • roomboter of olie om in te bakken (roomboter geeft een rijkere smaak)

 

Zo maak je het

 1. Laat je kind de schalen van de eieren breken op de rand van een grote mengkom. Afhankelijk van de leeftijd kunnen ze nu hun duim in het gaatje zetten en voorzichtig de schaal openbreken. Mijn mini kon dit vanaf een jaar of 2,5. 2015-07-11 16.46.31
 2. Geef je kind de garde en laat hem de eieren loskloppen Klop zelf eventjes na.
 3. Geef de eerste 400 ml melk aan je mini, om bij de eieren te gieten. Het mag allemaal, maar spoor je kind aan om ‘ een klein beetje’ te gieten. Mik op ongeveer de helft. Klop weer los.2015-07-11 16.47.09
 4. Laat het speltmeel bij het eiermengsel gieten en laat je kind dit met een lepel omroeren tot er geen spelt meer droog is. Als het je kind goed lukt om de helft of een beetje toe te voegen, laat dan om en om de eerste helft van de melk en de spelt toevoegen tot beide leeg zijn. Dan roeren met de lepel. Nakloppen met de garde.2015-07-11 16.47.17
 5. Nu is het tijd om de boekweit erbij te kloppen. Als het kan weer in 2 helften, maar in 1 keer gaat ook goed. Weer eerst met de lepel, dan met de garde.2015-07-11 16.48.23
 6. Klop het mengsel nu zelf stevig door tot alle klontjes eruit zijn.
 7. Bij het klontvrije mengsel kun je nu de rest van de melk laten gieten. Laat je kind dit met de garde door elkaar kloppen. Klop zelf eventueel na.
 8. Laat het bakpoeder toevoegen. Klop nogmaals door.
 9. Je bent nu klaar om te bakken. Dit is te gevaarlijk voor mini’s. Als je ze er toch bij wilt houden, zet ze dan in de kinderstoel vast, op veilige afstand: kijken maar niet te dicht bij.2015-07-11 16.57.15
 10. Bak de pannenkoeken geelbruin gaar. (Omdraaien als de pannenkoek bijna droog is.)

Ik bak zelf altijd met 2 grote pannen tegelijk, op redelijk hoog vuur. Daarnaast heb ik een klein spiegel-ei-pannetje om mini-pannekoekjes in te bakken. Daar bak ik er ook altijd 3 van. Ik bak de pannenkoeken zo dun als ik ze kan maken, maar dat hoeft natuurlijk niet.

Veganize me!

Pannenkoeken zijn natuurlijk al vegetarisch, maar veganistisch is weer een ander verhaal. Meestal werkt het goed om de melk te vervangen door een granenmelk of sojamelk. (Kijk op Eigenwijs Blij voor 9 mogelijkheden.)

Het ei kun je achterwege laten, of vervangen door een geprakte rijpe banaan.

Als de pannenkoeken teveel uit elkaar vallen, haal dan 100 g van de spelt en boekweit af en vervang dit door het glutenrijkere tarwebloem of cakemeel. Soms helpt het ook om wat olie aan het deeg toe te voegen.

Voor volwassenen

Ik vind het zelf erg lekker om een paar dikkere pannenkoeken te maken, waarin ik wat groente meebak. Wat er precies ingaat ligt aan wat er nog in de koelkast ligt, maar meestal een aantal van deze: paprika, ui, prei, champignons, tomaat, geraspte wortel. Sla kun je beter na het bakken erop doen.

2015-07-11 17.09.16

Tips

 • Voor een rijkere smaak, bak de pannenkoeken in roomboter.
 • Als je kaaspannenkoeken wilt bakken, strooi de kaas dan pas op de pannenkoek als je hem een keer hebt omgedraaid. Sla de pannenkoek dubbel voor je hem uit de pan haalt. Zo zijn ze herkenbaar en zit er geen kaas aan je pan of de andere pannenkoeken.
 • Kan je kind met de mixer omgaan? Dan kunnen ze helemaal zelf het deeg maken! (Onder toeziend oog.)
 • Wij hebben een kleiner model garde. Dat werkt beter voor de mini, maar is nog niet onwerkbaar voor ons.
 • Voor een gezonde twist op pannenkoeken kijk op Eigenwijs Blij.

Wij koken zonder zout en voegen alleen eventueel aan tafel voor onszelf zout toe.

Alle recepten op Authentiek Ouder zijn per toeval zo ontstaan in onze keuken. Meestal door dingen te combineren uit de reclame. De successen staan hier, de mislukkingen vergeten we gewoon weer snel. Als een recept is aangepast uit een boek, dan staat de bron erbij.

De recepten van Authentiek Ouder zijn niet geschreven door een diëtist en het is niet de bedoeling om je voor te schrijven hoe je moet eten. Maak je je zorgen over hoe gezond jij en je kind eten, neem dan contact op met een professional.

The following two tabs change content below.
Marianne Cysouw
mama | groepsleidster | wetenschapper | eigenaar Authentiek Ouder | gezin met partner, mini en poes
Marianne Cysouw

Laatste berichten van Marianne Cysouw (toon alles)

Marianne Cysouw

Door Marianne Cysouw

mama | groepsleidster | wetenschapper | eigenaar Authentiek Ouder | gezin met partner, mini en poes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *