Samen thuis pizza bakken

Het is natuurlijk geen geheim dat deeg kneden één van de eerste dingen is die je je kind in de keuken kunt laten doen. Dit recept kost erg veel tijd en je moet het deeg ook nog een nacht in de koelkast laten rijzen. Perfect dus voor een regenachtig weekend waarin je je mini (en jezelf) wilt vermaken!

Je hebt nodig

voor het deeg

  • 500 g tarwebloem (bij voorkeur de fijne maling van tipo 00)
  • voldoende koud water
  • 2 eetlepels neutraal smakende olie
  • 10 g instant gist of een blokje levende gist
  • 1 theelepel zout
  • eventueel: 1 eetlepel honing

voor de saus

  • 2 blikken tomatenstukjes
  • 3 blikjes tomatenpuree
  • basilicum en oregano (vers of droog)
  • zout

als toppings (of waar je zin in hebt, natuurlijk)

  • mozzarella
  • andere kaas naar keuze
  • champignons
  • vleeswaren
  • groente naar keuze
  • olijven

Zo maak je het

dag 1 – deeg

  1. Zet op tijd water in de koelkast, zodat het echt koud is. Bij ons komt het water bijna direct uit de buitenleiding, dus deze stap sla ik in de winter over.
  2. Help je kind met het afwegen van de bloem. Dit is een prachtig moment om bezig te zijn met cijfers en hoeveelheden.
  3. Maak een bergje van de bloem. Laat je kind een kuiltje in het midden maken.
  4. Voor instant gist heb je geen honing nodig en ook geen papje met lauwwarm water. Instant gist kun je direct aan de rand van je kuiltje strooien. Gebruik je bakkersgist, maak dan een papje met een klein beetje honing en lauwwarm water, om de gist vast op gang te brengen. Giet het na een minuut of 2 in je kuiltje.
  5. Strooi het zout aan de buitenrand van de bloem. Zo gaat er niet teveel gist dood. Giet de 2 eetlepels olie in het midden.
  6. Zet een relatief klein glas koud water klaar. Je kind kan dit nu voorzichtig in het kuiltje gieten. Laat je mini daarna voorzichtig met de hand het water door de bloem roeren.
  7. Blijf roeren (en help zo af en toe even) en water toevoegen tot alle bloem een beetje nat is. Ga dan over op kneden, of ‘knijpen’ zoals onze mini het zelf noemt.
  8. Voeg steeds een klein beetje water toe als het deeg te droog is.
  9. Kneed het deeg langdurig. Je kunt dit natuurlijk ook gewoon aan tafel doen als leuke klei-activiteit. Zorg wel dat het deeg niet te lang warm is en niet te droog wordt.
  10. Zet het deeg voor minstens 10 uur, maar liever 24 uur in de koelkast om te rijzen. (De tip om het deeg lang en koud te laten rijzen voor meer smaak komt uit The Science of Good Cooking.)

dag 2 – saus en bakken

voor de saus

  1. Giet ongeveer 1,5 blik tomaten in blokjes in een grote, diepe pan. Voeg dan gelijk de kruiden toe.
  2. Laat dit op laag vuur een lekker poosje zacht en zoet worden.
  3. Voeg de drie blikjes tomatenpuree toe.
  4. Proef de saus en voeg naar smaak zout toe.
  5. Laat de saus afkoelen.

het bakken

  1. Verwarm de oven voor op 220°C.
  2. Pak steeds kleine stukjes deeg om mini-pizza’s te maken. Dat bakt fijner dan één hele grote pizza.
  3. Laat je mini lekker los gaan met de deegroller, maar let op dat het niet te dun wordt.
  4. Stuur de dikte van de pizza een beetje bij (ongeveer een halve centimeter).
  5. Laat je kind zelf saus smeren met een siliconen kwast.
  6. Je mini kan ook zelf kaas verdelen en andere toppings toevoegen.
  7. Bak bij voorkeur op een pizzasteen in de oven. Heb je die niet (zoals ik zelf), gebruik dan bakpapier op het rooster, zodat de pizza ook aan de onderkant lekker knapperig wordt.
  8. Bak ongeveer 10 minuten, maar kijk even hoe de pizza in jouw oven reageert. Veel hangt af van hoe nat de saus is, hoe nat het deeg is en wat je als ondergrond gebruikt.

pizza bakken 2

Veganize me

Dit recept is veganistisch als je de honing weglaat. (Je moet dan wel instant gist gebruiken, of suiker toevoegen aan de bakkersgist.) De toppings kunnen natuurlijk geheel bestaan uit plantaardige producten.

Voor volwassenen

Dit is een gerecht voor volwassenen! Varieer de toppings en probeer ook eens een paar pepertjes op de pizza, of zongedroogde tomaatjes.

Tips

  • De saus kun je ver van tevoren maken en invriezen.
  • Het deeg is ook in te vriezen. Doe dit dan wel nadat het gerezen is, anders is de gist misschien dood.
  • Hou een klein beetje van het deeg apart en zet het op een warme plek om te rijzen met een doorzichtig deksel of folie. Als je het boven een radiator zet kun je het deeg bijna zien groeien. Heel leuk!
  • Pas op dat je deeg niet te zoet wordt. De honing is alleen om de gist te voeden, niet om teveel smaak aan je deeg te geven.
  • Varieer rustig met andere meelsoorten. Een deel van de bloem vervangen door volkoren speltbloem is erg lekker.
  • Restjes saus zijn ook heerlijk als basis voor pasta-saus. Restjes topping kunnen daar natuurlijk gewoon doorheen.

Alle recepten op Authentiek Ouder zijn per toeval zo ontstaan in onze keuken. Meestal door dingen te combineren uit de reclame. De successen staan hier, de mislukkingen vergeten we gewoon weer snel. Als een recept is aangepast uit een boek, dan staat de bron erbij.

De recepten van Authentiek Ouder zijn niet geschreven door een diëtist en het is niet de bedoeling om je voor te schrijven hoe je moet eten. Maak je je zorgen over hoe gezond jij en je kind eten? Neem dan contact op met een professional of je huisarts.

The following two tabs change content below.
Marianne Cysouw
mama | groepsleidster | wetenschapper | eigenaar Authentiek Ouder | gezin met partner, mini en poes
Marianne Cysouw

Laatste berichten van Marianne Cysouw (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *