Vegan Hutspot met Pastinaak

Ik weet dat de recepten slecht gelezen worden. Toch schrijf ik vandaag een speciaal recept. Mijn grootvader heeft al jaren last van zijn hart en daarom is het voor hem belangrijk om erg zoutarm te eten. Eén van mijn favoriete winterrecepten is hutspot. Ik kon dat alleen niet meer voor hem koken, omdat hutspot zonder zout snel erg smaakloos werd. Totdat ik terugkwam bij het ‘oerrecept’ voor hutspot.

In de tijd dat hutspot werd uitgevonden, was er weinig vlees en aardappelen waren er helemaal nog niet (want Zuid-Amerika was nog niet ontdekt). In dit oerrecept staat pastinaak als basis voor deze stamppot. En wat een smaak geeft dat!

Dus vandaag, speciaal voor mijn grootvader, het recept voor oer-hutspot, zonder zout, mét smaak.

Je hebt nodig

hutspot ingrediënten

  • 400 g pastinaak*
  • 600 g wortel
  • 400 g uien
  • 250 g champignons
  • 2 blaadjes laurier
  • 5 kruidnagels
  • 2 el gedroogde tijm of 2 takjes verse tijm
  • eventueel maggikruid (lavasblad)
  • eventueel een snufje zout

*een deel van de pastinaak kun je vervangen door aardappel of knolselderij, maar dat hoeft niet.

lekker voor erbij

  • uitgebakken spekjes

Zo maak je het

  1. Schil de pastinaken zoals je dat met aardappels ook zou doen. Als je wilt, kun je ze ook goed wassen en niet schillen.
  2. Snij alle groente in stukken. Het hoeft niet heel klein. Snij de champignons zo klein als dat je ze in de stamppot wilt terugvinden.
  3. Doe alle ingrediënten in een pan en zet het geheel net onder water. Kook alle kruiden en specerijen mee.
  4. Laat minimaal een halfuur koken, tot alles goed gaar is. Laat daarna eventueel een tijd staan om de smaken goed te laten ‘trekken’.
  5. Giet het groentenat af en bewaar dit! Dit is een ideale bouillon voor allerlei soepen. Vis het laurierblad eruit, als je het nog terugvindt.
  6. Stamp de afgegoten groenten met een stamper tot de gewenste grofheid. Een deel kun je ook pureren met een staafmixer.

Veganize me

In plaats van spekjes kan er ook goed kaas bij, of allerhande noten. Dit is niet strikt noodzakelijk, want de champignons geven eigenlijk al genoeg smaak. Maak de hutspot wat steviger door een deel van de pastinaak door aardappel te vervangen.

Voor volwassenen

Zwarte peper geeft deze hutspot een lekkere kick!

Tips

  • Het groentenat is ideaal als soepbasis voor erwtensoep, maar ook voor ‘gewone’ groentesoep, bietensoep, pompoensoep, vichysoisse…
  • Knolselderij is een uitstekende toevoeging als je pastinaak te duur vindt. Dit geeft ook veel smaak.
  • Aardappel kan uiteraard in de plaats van pastinaak, maar geeft wel minder smaak aan het afkooksel. Vervang een deel van de pastinaak zonder meer door aardappel.

Alle recepten op Authentiek Ouder zijn per toeval zo ontstaan in onze keuken. Meestal door dingen te combineren uit de reclame. De successen staan hier, de mislukkingen vergeten we gewoon weer snel. Als een recept is aangepast uit een boek, dan staat de bron erbij.

De recepten van Authentiek Ouder zijn niet geschreven door een diëtist en het is niet de bedoeling om je voor te schrijven hoe je moet eten. Maak je je zorgen over hoe gezond jij en je kind eten? Neem dan contact op met een professional of je huisarts.

The following two tabs change content below.
Marianne Cysouw
mama | groepsleidster | wetenschapper | eigenaar Authentiek Ouder | gezin met partner, mini en poes
Marianne Cysouw

Laatste berichten van Marianne Cysouw (toon alles)

2 gedachten over “Vegan Hutspot met Pastinaak”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *