Veganistische erwtensoep met cashews

Ik hou erg van erwtensoep, maar van erwtensoep uit blik krijg ik altijd buikpijn. Veganistische erwtensoep kan ik wel eten en blijkt nog veel lekkerder ook! Dit is mijn eigen geknutselde recept, dat ook nog eens heel prima geschikt is om voor baby’s te koken; er zit namelijk (bijna) geen zout in! Hij is nóg lekkerder als je hem een dag van tevoren maakt.

Je hebt nodig

ingrediënten

  • 1/2 knolselderij
  • 250 g spliterwten
  • 200 g champignons of paddenstoelen
  • 1 grote zoete ui
  • 1 middelgrote scherpe ui
  • 1 grote of 2 kleine winterwortels
  • 1 grote aardappel (of 3 krieltjes)
  • 5 kruidnagels
  • 2 laurierblaadjes
  • een handje geel mosterdzaad
  • 2 theelepels tijm
  • 2 theelepels zout (optioneel)

kruiden

erbij:

  • Fries roggebrood
  • cashewnoten
  • worst (optioneel)
  • spek (optioneel)

Zo maak je het

  1. Snij alle groenten in grove stukken; je kookt het toch fijn. De knolselderij krijg je eronder als je hem halveert en hem dan ‘schilt’ door dunne plakken van de buitenkant af te snijden. Gebruik een groot scherp mes. (Of vraag een grote sterke man om dit voor je te doen.)
  2. Doe alle groenten, de champignons en de kruiden in een grote pan en zet het geheel net onder water. Breng aan de kook.
  3. Laat dit minimaal een uur koken totdat de champignons helemaal gaar zijn en de kruiden hun smaak goed hebben losgelaten.
  4. Haal de laurierbladeren uit de soep. De kruidnagels kunnen wel blijven.
  5. Stamp de erwtensoep met een stamppotstamper voor een grove erwtensoep. Je kunt (een deel) met de staafmixer bewerken voor een fijnere soep.
  6. Proef de soep en voeg eventueel nog wat zout toe, naar smaak.

Veganize me

Dat is het al!

Voor volwassenen

Sambal schijnt een aardige toevoeging te zijn, voor een pittige erwtensoep. Ik durf dat niet aan, omdat ik al snel last heb van buikpijn.

Tips

  • Je kunt deze erwtensoep prima een nacht of 2 buiten de koelkast bewaren. Wel goed aan de kook brengen voordat je hem weer opeet!
  • Cashewnoten zijn niet geschikt voor mini’s onder de 2 jaar. Je kunt ze wel helemaal fijn maken in de koffiemolen en erdoor roeren.

Alle recepten op Authentiek Ouder zijn per toeval zo ontstaan in onze keuken. Meestal door dingen te combineren uit de reclame. De successen staan hier, de mislukkingen vergeten we gewoon weer snel. Als een recept is aangepast uit een boek, dan staat de bron erbij.

De recepten van Authentiek Ouder zijn niet geschreven door een diëtist en het is niet de bedoeling om je voor te schrijven hoe je moet eten. Maak je je zorgen over hoe gezond jij en je kind eten? Neem dan contact op met een professional of je huisarts.

The following two tabs change content below.
Marianne Cysouw
mama | groepsleidster | wetenschapper | eigenaar Authentiek Ouder | gezin met partner, mini en poes
Marianne Cysouw

Laatste berichten van Marianne Cysouw (toon alles)

Een gedachte over “Veganistische erwtensoep met cashews”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *