Categorieën
lichaam ouder worden spelen

Stimuleer je zintuigen – aanraken

Ik schreef al eerder over je zintuigen stimuleren: ruiken. Ik had iets moeten schrijven over kleuren in je leven, maar daar kom ik niet uit. (Wie zich voor een gastblog geroepen voelt, is van harte welkom!) Over voelen kan ik wel goed schrijven.

Huidcontact is een eerste behoefte

Voor alle mensen is huidcontact belangrijk. Bij aanraking maak je het hormoon oxytocine aan. Daar wordt je blij van en voel je je beter door. Je wilt aangeraakt worden, hoewel het kan zijn dat dat op één specifieke manier is. Sommige mensen en mini’s houden van zachte strelingen, anderen weer wat meer van stevige massage.

Heel jonge kinderen

Echte mini-mini’s worden van nature (meestal) al veel aangeraakt. Ze zijn veel ‘op handen’ en slapen vaak delen van de dag bij papa of mama, of bij iemand anders, op schoot. Dat is heerlijk en erg goed voor ze.

Er worden ook genoeg baby-massage cursussen gegeven. Meestal gaat het er met baby’s om dat ze liefdevol en zacht aangeraakt worden. De meeste kinderen genieten van alles waarbij ze aangeraakt worden.

Pratende mini’s

Zodra mini’s gaan praten wordt het interessant om ze zelf wat inspraak te geven in hoe en door wie ze aangeraakt worden. Dat helpt hen om te bepalen waar hun grenzen zijn, ze leren dat ze ‘nee’ mogen zeggen én ze leren wat ze juist wel fijn vinden.

Er zijn 3 spelletjes die ik graag met mijn mini (en andere mini’s) speel, en die ook geschikt zijn om door mini’s onderling gespeeld te worden. Voorwaarde is alleen dat de mini zijn grenzen aan kan geven. Dit kan natuurlijk ook met behulp van gebarentaal!

‘Rollen’ – een activerend aanraakspel

Mijn mini en ik ‘rollen’ graag samen. Er zijn veel plekken waar dit kan: op het kleed in de kamer, door het gras of zand als het buiten warm is, op het grote bed, op een grote mat in een speelhal of op een springkussen. Ik neem hem in mijn armen terwijl ik op mijn rug op de grond lig. Mijn ene hand is achter zijn hoofd, mijn andere ondersteunt zijn rug. En dan ga ik rollen; van links naar rechts. Meer is het niet. Ik rol mijn gewicht over mijn armen en handen heen, dus hij merkt niet meer dan lichte druk.

Nu hij groot is rollen we ook wel allebei: over elkaar heen, tegen elkaar aan… Heel veel lol hebben we allebei. Doe dit vooral niet vlak voor het naar bed gaan.

‘Weerbericht’ – een spel voor overal en altijd

Weerbericht is een spel uit het boek en de website ‘Aanraken, een levensbehoefte’. Meestal masseer ik mijn mini, maar soms doet hij het ook bij mij. Het kan met kleren aan, maar ook met kleren uit, met olie erbij, of zelfs onder de douche. Wij spelen dit vaak voor hij gaat slapen.

De ontvanger ligt op zijn buik of zit rechtop, zodat de rug goed aangeraakt kan worden. De gever van de massage vraagt welk weer het is. De ontvanger zegt bijvoorbeeld ‘regen’. Dan kan de gever met de hand druppels op de rug nadoen. Welk weer bij welke beweging hoort verzin je zelf. Begin met maar 2 soorten weer en bouw dit uit. Dit zijn onze afspraken:

  • Zon – cirkeltjes draaien
  • Wind – van boven naar onder aaien (billen meenemen!)
  • Harde wind – wat hardere ‘wind’ beweging
  • Regen – tokkelen met de vingers
  • Sneeuw – zachtjes de hele hand op de rug ‘slaan’
  • Mist – kietelig zacht van links naar rechts strijken

Ideaal dat de mini zelf kan zeggen hoe hij aangeraakt wil worden! Zelfs intensiteit is goed aan te geven (denk aan felle zon, dikke mist, miezerregen…).

Schommelen – een rustgevend spel

Als de mini het echt heel moeilijk heeft met zichzelf is schommelen hét bedspel. Als eerste ga ik in kleermakerszit op een matras zitten (hij heeft een volwassen bed, maar het kan natuurlijk ook in het grote bed). De mini komt bij mij op schoot zitten, gezicht naar me toe, zodat we kunnen knuffelen. Dan schommel ik al een beetje. Als hij redelijk rustig is, leg ik hem met zijn hoofd op zijn kussen, billen nog op schoot. Dan krijgt hij een knuffelbeest om vast te houden. Daarna vouw ik zijn benen ook in kleermakerszit en wiegen we allebei van links naar rechts.

Dit is voor de ouder best een work-out, maar voor het kind erg rustgevend. Eigenlijk is dit een milde ‘twist’, zoals ze dat in yoga zouden noemen. Dat activeert je zenuwstelsel en helpt om rugspieren los te maken. Doe het in een rustig tempo en zing er een slaapliedje bij.

Speciale kusjes – een verbindend spel

Aanraken kan ook in de vorm van lieve kleine kusjes zijn. Afgekeken van Supernanny, hebben wij ook een paar speciale soorten kusjes. Dat is heel grappig en duidelijk iets dat alleen wij met onze mini doen. Intiemer dus dan ‘gewoon’ kussen en aanraken. Onze speciale kusjes:

  • pinguïn kusjes – neuzen tegen elkaar wrijven
  • vlinder kusjes – hoofden dicht bij elkaar, zodat de één de ander kan ‘kussen’ met de wimpers
  • hamster kusjes – zelfde als pinguïn kusjes, maar met hamster geluidjes erbij
  • ijsje – niet echt een kusje, want hierbij is mama het ijsje en de mini likt, maar wel erg intiem (moet wel je ding zijn)

Welke spelletjes met aanraken spelen jullie het liefst? Hoe hebben jullie aanraken in je routine ingebouwd?

The following two tabs change content below.
Marianne Cysouw
mama | groepsleidster | wetenschapper | eigenaar Authentiek Ouder | gezin met partner, mini en poes
Marianne Cysouw

Laatste berichten van Marianne Cysouw (toon alles)

Marianne Cysouw

Door Marianne Cysouw

mama | groepsleidster | wetenschapper | eigenaar Authentiek Ouder | gezin met partner, mini en poes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *