Categorieën
opvoeden ouder zijn

Alle vrouwen zijn moeders (en doen het beste voor hun kind)

Moeders heb je in alle soorten en maten: moeders die (gepland of ongepland) geen mama zijn, moeders van moeders, moeders van jonge kinderen, moeders van oude kinderen, werkende moeders en thuismoeders.

Moeders heb je in alle soorten en maten: moeders die (gepland of ongepland) geen mama zijn, moeders van moeders, moeders van jonge kinderen, moeders van oude kinderen, werkende moeders en thuismoeders. 

Schuldgevoel

Ik was altijd heel gekwetst door alle opmerkingen over dat ik teveel werkte en te weinig bij mijn kind was. Ik voelde me al schuldig vanuit mezelf, ondanks dat het in mijn onderbuik voelde alsof ik het goed deed.

  • Deed ik niet mijn best?
  • Moest ik meer tijd met mijn kind doorbrengen?
  • Is het wel OK om te werken als je een kind heeft?
  • Is een kind beter af bij zijn mama?
  • Kunnen papa’s niet net zo goed voor hun kind zorgen?
  • Mist een baby zijn mama?

Later, veel later, kwam ik tot de conclusie dat het niet uitmaakt: alle mama’s, wat hun acties ook zijn, proberen het beste voor hun kind te doen wat ze kunnen.

Wat nou als je dood gaat?

Ik moest hier aan denken toen er een mama in mijn buurt doodging en mijn eigen mama aan mij vroeg of ik, zo geconfronteerd met mijn sterfelijkheid, niet minder wilde werken om meer bij mijn kind te zijn?

Mijn antwoord was ‘nee’. (Tot mijn eigen grote verbazing.)

Het beste doen

Ik probeer,  juist door veel te werken en een behoorlijk inkomen te genereren, het beste te doen wat ik kan voor mijn kind.

Ik verwacht, nu op dit moment, dat ik nog wel een flink aantal jaren heb, waarin ik steeds weer tijd met mijn kind kan doorbrengen; mijn tijd is nog niet schaars genoeg vergeleken met het inkomen wat ik genereer.

Dat verandert als ik morgen zou horen dat ik ongeneeslijk ziek was. Dan is mijn tijd opeens wel heel schaars en is inkomen meer iets van de toekomst. Maar ik ben dus niet ongeneeslijk ziek.

Alle vrouwen zijn moeders

Ook mama’s die hun kind weggeven doen het allerbeste voor hun kind dat ze kunnen doen. Het laten opgroeien bij ouders die het kind iets kunnen bieden lijkt mij één van de grootste tekenen van liefde van een mama (of papa).

Ook mama’s die ervoor kiezen om nooit kinderen te krijgen, omdat ze een gezinspatroon niet willen doorzetten, omdat ze geen labiele moeder willen zijn, of om wat voor reden dan ook, doen het beste wat ze kunnen. Bij deze een enorm applaus voor deze mama’s, die door nooit mama te worden de beste mama van de wereld zijn.

Ook mama’s die moeite hebben met mama worden, of het nu later wel of niet lukt, doen het beste voor hun kind door er alles aan te doen om het geboren te laten worden. Ik heb een groot respect voor de hoeveelheid kracht die het kost om allerlei behandelingen en teleurstellingen te ondergaan zonder de zekerheid dat het ze gaat lukken om mama te worden.

Zelfs mama’s die weglopen bij hun gezin of hun leven beëindigen, doen in hun ogen het beste dat ze kunnen voor hun kind. Het is verschrikkelijke voor alle betrokkenen om mee te leven, maar er is zelden kwade opzet.

Respect

Laten we respect hebben voor alle vrouwen en mama’s die er zijn. Laten we eerlijk tegenover elkaar zijn over wat voor type mama we zijn, zodat we elkaars moederschap (bestaand of niet) kunnen ondersteunen.

En jij? Wat ben jij voor een mama? Eén die nog geboren moet worden? Eén die graag mama wil zijn, maar nog niet is? 

The following two tabs change content below.
Marianne Cysouw
mama | groepsleidster | wetenschapper | eigenaar Authentiek Ouder | gezin met partner, mini en poes
Marianne Cysouw

Laatste berichten van Marianne Cysouw (toon alles)

Marianne Cysouw

Door Marianne Cysouw

mama | groepsleidster | wetenschapper | eigenaar Authentiek Ouder | gezin met partner, mini en poes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *