Categorieën
opvoeden ouder zijn spelen

Dit weekend doen: De natuur in! – Paalkamperen

Vorig weekend heb ik een plan uitgevoerd dat ik al jaren heb: minimaal kamperen, met mijn mini, in het bos. Op een paalcamping: zonder enige voorzieningen. Een uitstekende gelegenheid om je kind kennis te laten maken met de natuur en respect voor milieu bij te brengen. Was het een succes? Ja!

Vorig weekend heb ik een plan uitgevoerd dat ik al jaren heb: minimaal kamperen, met mijn mini, in het bos. Op een paalcamping: zonder enige voorzieningen. Een uitstekende gelegenheid om je kind kennis te laten maken met de natuur en respect voor milieu bij te brengen. Was het een succes? Ja!

Paalkamperen

Paalkamperen is waanzinnig leuk. Er zijn weinig plekken in Nederland waar je van Staatsbosbeheer in het bos mag kamperen, maar ze zijn er wel.

Op deze plek staat dan een grondwaterpompje (de ‘paal’) en in de nabije omgeving mag je dan een tentje opzetten.

Er is geen toilet, geen drinkwater, geen elektriciteit, geen douche. En natuurlijk ook geen wifi, speeltoestellen of ander vermaak.

(Een fantastische website over paalkamperen is die van Stefan Kruithof.)

Milieu-educatie

Ik vind paalkamperen een waanzinnige stap in milieu-educatie. Doordat er geen enkele voorziening is, moet je wel een interactie hebben met de natuur om je heen. Daar kun je niet omheen.

Omdat er geen elektriciteit is, moet je het doen met daglicht. Vermaak is beperkt tot wat je in het bos vindt. Moet je nodig? Dan zoek je een boom of je graaft een kuil. WC-papier? Dat moet je dan weer mee terug nemen.

Onze ervaring

Afgelopen weekend gaven het weer en de motivatie van mijn mini me reden genoeg om op avontuur te gaan. Ik wilde dit al heel lang doen. Omdat ik kamperen gewoon leuk vind.

Op weg

Omdat paalkamperen deels milieu-educatie is, gingen we te voet op weg. De dichtstbijzijnde paalcamping is 11 km weg, dus dat moet prima kunnen. Dacht ik.

Met een vierjarige wandelen vereist geduld en training. Training hebben we genoeg, want we lopen wel vaker een kilometer of 9. Maar meestal doen we dat ’s morgens. Het middagtraject dat ik nu in gedachten had was te veel, te laat.

We hebben een deel met de bus gedaan, maar het laatste deel moesten we wel lopen. De dichtstbijzijnde bushalte is nog 4 km van de paal weg. Mijn raad voor de volgende keer: de dag ervoor inpakken, zo ver mogelijk met de bus gaan en daarna op een vroeg tijdstip wandelen. (Tenzij jouw kindje graag uitslaapt en later aan zijn dag begint.)

Op locatie

Natuurlijk vond de mini het fantastisch om de tent samen op te bouwen. Bedenk van tevoren welke klussen je wel wilt uitbesteden. Bij ons was dat:

 • Tentstokken in elkaar zetten (zitten met elastiek aan elkaar, maar kleurcodering met tape kan ook)
 • Dennenappels en stenen weghalen
 • Grondzeil uitspreiden
 • Haringen aangeven

Daarna heb ik de mini te spelen gestuurd, met een stok het bos in, om zelf de tent even in te richten.

Wij hadden het volgende mee aan speelgoed:

 • Voorleesboek voor ’s avonds

Omdat ik mijn smartphone niet wilde leegstoken om voor te lezen. Voor de rest ben je bezig met reizen, eten, opbouwen. Heb je tijd om te spelen, dan zijn deze spelletjes leuk:

 • omgeving verkennen: je kindje laat zien wat hij heeft ontdekt van de omgeving terwijl jij met opbouwen bezig was
 • verstoppertje
 • tikkertje
 • rollenspellen: met een stok ben je zo een ridder, of een politie, of een piraat, of een prinses, of…
 • beestjes of planten zoeken (eventueel met een bingo-kaart)
 • eten zoeken in de natuur
 • geluiden luisteren
 • verhalen vertellen (niet voorlezen, maar uit je hoofd een sprookje navertellen of naspelen)
 • knuffelen of lezen in de tent: kinderen vinden alles wat ‘in een tentje’ is, bij voorbaat al leuker dan dezelfde activiteit op een andere plek (of de mijne, in ieder geval)

Terug

Terug naar huis gaan moet je op tijd aankondigen, leert mijn ervaring. Mijn mini wilde helemaal niet naar huis, en zeker niet in het tempo dat ik in gedachten had.

Tip: go slow. Bedenk dat je in het bos met je kindje ongeveer 1 km per uur loopt.

Moet je dus 4 km, zoals in mijn geval, stel je er dan op in dat je 4 uur met je loodzware tas, op pijnlijke schouders en heupen rond moet sjouwen.

(OK, ik moet een dikker matje om op te slapen: mijn heupen zijn nooit meer hetzelfde geworden na het krijgen van een kind.)

Tip 2: Vertel sprookjes tijdens het lopen. Rust je uit, dan hou je op. Dat motiveert enorm om stappen te blijven zetten.

Avontuur

Als je het zelf gedaan hebt, dan weet je wat voor avontuur kamperen en wandelen kan zijn. Ben je er zelf aan gewend, dan beleef je door de ogen van je mini het hele avontuur opnieuw.

Spannend

Alles is spannend op zo’n kampeertrip. Probeer dus ook geen opwindende dingen te bedenken voor de kinderen onder de 7 jaar. Er zijn:

 • nieuwe geluiden, waar intensief naar geluisterd moet worden
 • nieuwe sensaties, zoals blootsvoets door het bos lopen
 • nieuwe omgevingen, zoals de binnenkant van de tent
 • nieuwe beestjes, die je misschien nooit eerder zag
 • nieuwe ontdekkingen, zoals een putje graven om te poepen
 • nieuwe spelletjes, omdat je ergens anders bent

Zeker als je ook nog een gasbrander meeneemt, is het eten op de grond op de kampeerplaats ook al een hele belevenis.

Buiten

Met een tent is alles buiten. Het viel mij tegen hoe ongewoon onze mini dat toch vond. We zijn wel vaker veel buiten, maar eigenlijk nooit een hele dag en nacht. We gaan altijd wel weer een keer naar een stenen huis.

Zelfs onze vakanties zijn vaak in een stad, bij familie, of vrienden.

Ik ben zelf ook echt een stadsmens. Ik hou niet van buiten en niet van beestjes. Maar juist daarom vind ik het prettig om elk weekend, weer of geen weer naar buiten te gaan. Zo’n kampeernacht weg is ideaal, omdat we én niet thuis tegen de rommel aan hoeven te kijken, én we zijn zeker weten genoeg buiten.

Heb jij dus ook moeite met ‘buiten’, omdat je net als wij geen tuin hebt? Overweeg dan om (lange) weekenden in het bos door te brengen.

Geen beeldscherm – tijd voor elkaar

Nog zo’n bonus: omdat ík geen beeldschermen meesleep, én omdat er geen stroom is op een paalcamping, ben je direct bevrijd van de overdaad aan beeldschermtijd. Sorry mini, nee, dat is er niet.

Krijg je de vraag: ‘wat moet ik dan doen?’, dan kun je ze wijzen op de mogelijkheden in het bos.

Low budget

Voor ons heel belangrijk: ons gehele kampeerweekend kostte mij minder dan €20 aan reiskosten, eten en zelfs een drankje en ijsje onderweg.

De belevenis is natuurlijk onbetaalbaar.

Een succes

Wat mij betreft was dit kampeerweekend een succes en als het weer goed blijft, herhalen we het heel snel nog een keer.

En jij? Wat ga jij voor spannend avontuur beleven met je mini  in de natuur?

The following two tabs change content below.
Marianne Cysouw
mama | groepsleidster | wetenschapper | eigenaar Authentiek Ouder | gezin met partner, mini en poes
Marianne Cysouw

Laatste berichten van Marianne Cysouw (toon alles)

Marianne Cysouw

Door Marianne Cysouw

mama | groepsleidster | wetenschapper | eigenaar Authentiek Ouder | gezin met partner, mini en poes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *