Categorieën
lichaam opvoeden ouder worden ouder zijn

Het goede van het smerige van bevallen

Misschien niet geschikt voor op je werk! (Tenzij je met mensen werkt, want dan zie je dit al de hele dag om je heen.)

Zoals ook in ‘Darm mit Charme’ te lezen is, zijn het de bacteriën in je darmen, die voor het belangrijkste deel van je spijsvertering zorgen. Dit is ook belangrijk voor je weerstand. Je moet daarom goed voor je darmen en hun bacteriën zorgen. Maar hoe kom je eigenlijk aan die darmbacteriën? Een baby in de baarmoeder heeft nog (bijna) geen darmbacteriën.

Misschien niet geschikt voor op je werk! (Tenzij je met mensen werkt, want dan zie je dit al de hele dag om je heen.)

Zoals ook in ‘Darm mit Charme’ te lezen is, zijn het de bacteriën in je darmen, die voor het belangrijkste deel van je spijsvertering zorgen. Dit is ook belangrijk voor je weerstand. Je moet daarom goed voor je darmen en hun bacteriën zorgen. Maar hoe kom je eigenlijk aan die darmbacteriën? Een baby in de baarmoeder heeft nog  (bijna) geen darmbacteriën.

Via huidcontact

Een deel van je darmflora krijg je van huidcontact met je ouders en met andere mensen. Gelukkig zijn de handen van de mensen om een baby heen niet helemaal schoon. Hierdoor krijgen ze de kans om de gunstige bacteriën te krijgen.

Borstvoeding is een natuurlijke manier om flink wat goede bacteriën binnen te krijgen. Dat is één van de voordelen van borstvoeding boven flesvoeding (zoals ook dit wetenschappelijk artikel zegt). Je hoeft dus echt niet te douchen elke keer dat je je baby vastpakt.

Vaginale geboorte

Er is nog een prachtige manier waarop de natuur geregeld heeft dat je de kans krijgt om alle goede darmbacteriën binnen te krijgen: bij de geboorte. De meeste kinderen, maar niet allemaal, worden geboren met het hoofdje naar de billen van mama gericht.

En alle mama’s poepen tijdens de geboorte. (Ja, echt alle mama’s.)

Voel je hem aankomen? De baby krijgt een mooi restje niet-steriele nattigheid over zich heen gesmeerd. En voila: darmbacteriën.

Niet één manier

Natuurlijk is er niet één manier om aan goede bacteriën te komen. Maar kinderen die een vaginale bevalling, met het gezicht naar beneden, hebben gehad en een mama hebben die borstvoeding geeft (en niet al te schoonpoetserig) hebben het makkelijker met het opbouwen van hun darmflora.

Dat wil natuurlijk helemaal niet zeggen dat het niet goed komt met baby’s van mama’s die een keizerssnee kregen en flesvoeding geven.

Minder vieze poep voor mama’s

Dit is ook waarom mama’s het makkelijker hebben dan papa’s om luiers te verschonen: de poep van je eigen baby ruikt naar jouw eigen poep. En dat is echt veel minder vies dan poep van andere kinderen. (Geloof me, ik heb zeker 1500 luiers verschoond die NIET van mijn mini waren. En die waren echt viezer dan mijn eigen mini het ooit voor elkaar heeft gekregen…)

Meer lezen? Dit artikel legt het fenomeen vrij goed uit. En jij? Vind jij de poep van je kind erg vies?

The following two tabs change content below.
Marianne Cysouw
mama | groepsleidster | wetenschapper | eigenaar Authentiek Ouder | gezin met partner, mini en poes
Marianne Cysouw

Laatste berichten van Marianne Cysouw (toon alles)

Marianne Cysouw

Door Marianne Cysouw

mama | groepsleidster | wetenschapper | eigenaar Authentiek Ouder | gezin met partner, mini en poes

4 reacties op “Het goede van het smerige van bevallen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *