Categorieën
ouder zijn praktisch

Met je kind in het openbaar vervoer – top tips

Wij hebben geen eigen auto. We reizen dus relatief vaak met het openbaar vervoer. Ik moest in het begin wennen aan reizen met een kind erbij, want dat is toch echt een beetje anders dan achteloos in de bus en trein stappen, zeker voor lange reizen. Hier onze tips en trucs, verzameld in de loop van 4 jaar.

Wij hebben geen eigen auto. We reizen dus relatief vaak met het openbaar vervoer. Ik moest in het begin wennen aan reizen met een kind erbij, want dat is toch echt een beetje anders dan achteloos in de bus en trein stappen, zeker voor lange reizen. Hier onze tips en trucs, verzameld in de loop van 4 jaar.

Kind aan je lijf vast

Omdat je nogal een stapel tassen of andere bagage kunt hebben, en misschien zelfs een fiets of kinderwagen, is het handig om je kind hoe dan ook aan je lijf vast te kunnen maken. Dat kan met een polsriem of een speciale rugzak, maar ook met een draagzak of doek (wij hebben een Beco Soleil en een ByKay rekbare doek). Neem je een drager voor je kind mee, dan kun je overwegen om lean and mean met alleen een drager, kind en luiertas te reizen. Dat is wel zo prettig. Het heeft in ieder geval mijn voorkeur.

Bijkomend voordeel is dat je kind rustig in slaap kan sukkelen en je er toch de hele tijd bij kunt blijven. Handig als ze 5 minuten voor een station in slaap vallen. Of je hebt je handen vrij om lekker iets te lezen. Ik probeerde mijn reizen zo te timen dat ze samenvielen met slaapmomenten.

Met de trein

Voor lange afstanden is de trein een heel prettige manier van reizen, maar er zijn een paar dingen waar je op moet letten. Over het algemeen is het voor kinderen wel fijner om een lange treinreis te maken dan een lange autoreis: je kunt gewoon lopen, opstaan, plassen, spelen, eten en met mama filmpjes kijken of voorlezen. Dat gaat in de auto toch een stuk minder goed.

Kinderwagen meenemen

Het lijkt logisch om je kinderwagen mee te nemen in de trein. Dat is het alleen niet. Het is lastig om in je eentje de kinderwagen in en uit de trein te tillen. Alleen bij de witte sprinters kun je ‘gewoon’ de trein inrijden met je kinderwagen. In alle andere treinen kunnen de wielen van de wagen niet door de smalle deuren en gangetjes. (Rolstoelen ook niet, overigens.)

Bij de oudere intercity’s moet je je kinderwagen op een balkon parkeren. Vervolgens heb je de keuze om je dure kinderwagen alleen achter te laten, of om in een superlawaaige omgeving te blijven zitten. Neem vooral een klein fietsslot mee, zodat je de wagen ergens aan vast kunt maken. Dan zit je veel rustiger. Je hebt je handen al vol met je kind.

In de nieuwere intercity’s kun je wel je kinderwagen kwijt in een coupé: op de rolstoelplek. Dat mag, zolang er geen rolstoelgebruiker is die die plek nodig heeft. Nadeel van die plek is dat ze standaard in een (je verzint het niet) stiltecoupé zit. Een zeer bijzondere keuze. Heb je een slapende baby in de wagen? Dan zou ik hem lekker daar parkeren. Neem je een peuter mee naar de dierentuin, dan is de stiltecoupé wellicht niet zo’n beste keuze.

Vergeet ook niet op tijd te komen, want de kinderwagens mogen niet op de roltrappen, maar moeten met de lift van perron naar perron en het station uit. Dit kost tijd. En echt: kinderwagens op de roltrap zijn gevaarlijk. Moet het toch een keer, haal dan in ieder geval je kind uit de wagen.

Fiets meenemen

In plaats van een kinderwagen, neem ik liever een fiets met een zitje mee. Baby’s kunnen achterop in een wiebelstandaard voor een MaxiCosi. Oudere kinderen, die zelfstandig kunnen zitten, gewoon in een fietsstoeltje natuurlijk. Op plek van bestemming hoef je dan ook niet te lopen. Wil je nog een boodschap doen? Geen punt, dat kan met de fiets. Moet je op tijd weer op het station zijn? Prima, je fietst even.

Voor een fiets koop je een dagkaart. Ga je dus op dezelfde dag heen en weer, dan betaal je dus maar 1 keer. Ga je op vrijdag heen en op zondag weer terug? Dan betaal je 2 keer voor je fiets. Fietsen mogen mee buiten de spits en altijd in het weekend. Zoek aan de buitenkant van de trein het fietslogo, zet je fiets op slot en ga heerlijk in de coupé zitten met je baby of kind. Met name ideaal voor zeer lange reizen.

Met de bus of tram

Met de bus of tram is een kinderwagen op zich wel weer heel handig. Toch zou ik alleen een kinderwagen aanraden als je op een rustige tijd gaat. Bekijk ook mijn eerdere stukje over regels voor kinderwagens in de bus. Reis je in de spits? Neem dan een opklapbare buggy mee, of hou je kind lekker in een ergonomische draagzak of doek. Knoop je kind op je buik, zodat je direct kan gaan zitten. Ik vraag meestal wel een zitplaats als ik een kind meeneem. Dat is veiliger en prettiger. De meeste andere reizigers denken graag met je mee.

Superhandig aan reizen met de tram is dat je in- en uitcheckt op het perron. Je kunt daar dus meer tijd voor nemen dan in de bus. Nadeel is dat sommige perrons bij haltes niet super kinderwagenvriendelijk zijn. In de tram kun je soms (als het rustig is) ook een fiets meenemen. In de bus mag dit niet.

Reizen met de bus of tram is wel verreweg de goedkoopste manier om je te verplaatsen (op fietsen en lopen na, dan).

Toch een keer met de auto

Soms is het praktischer of echt veel efficiënter om even met de auto te gaan. Hiervoor hebben we een Greenwheels abonnement. Dat vereist ook enige organisatie, want ik vervoer mijn kind nooit zonder goedgekeurd autozitje. Of eigenlijk: zonder veilig autozitje. Ik heb veel geld en energie gestoken in de opvoeding van de mini, dus ik wil liever niet dat hij stuk gaat. (En dan hebben we het nog niet over de emotionele nasleep). Wij hebben een Kiddy autostoeltje, met een vanglichaam.

Wij hebben gekozen voor een autostoel met vanglichaam omdat die in alle tests veiliger zijn dan stoeltjes met een harnas, als je het stoeltje niet inbouwt in de auto met IsoFix. Omdat wij geen eigen auto hebben, is elke keer inbouwen en uitbouwen in de auto teveel werk. We hebben nu een heel veilig stoeltje, dat met de gordel alleen vast te zetten is. Een prettig idee.

Een bijkomstig voordeel van ons stoeltje is dat het een I-II-III stoeltje is en dus meekan tot onze mini 12 jaar oud is. Superhandig als ik incidenteel een ander kind moet vervoeren, want met 1 handeling is de stoel aangepast aan een ander kind. Dus ook fijn voor logés die thuisgebracht moeten worden. Zo’n stevige stoel is wel een fijn idee als je in zo’n koekblik-op-wielen als een Greenwheels auto tussen de vrachtwagens door invoegt.

Wat neem ik mee?

Na jarenlang spelen tussen te weinig meenemen en zo min mogelijk overbodige troep heen en weer slepen, zit dit meestal in onze tas:

Baby’s en kinderen van 0-2 jaar

 • genoeg luiers voor 24 uur (in een KipKep luieretui)
 • natte doekjes
 • 1 geurdichte plastic zak (voor nat spul en stinkluiers)
 • 1 volledige set vervangende kleding
 • genoeg warme kleding: in de zomer kan het ijskoud zijn in de airco van de trein of bus
 • zonnehoed, muts en zonnebrillen voor iedereen
 • genoeg te drinken voor een dag, ook voor jezelf, in hersluitbare container
 • kleine snack, of lunch als je langer weggaat, bijvoorbeeld in een Sistema bakje
 • iets zoets (kan ook fruit zijn; maar soms heb je zelf of je kind iets zoets nodig als, nou ja, zoethoudertje)
 • extra vest of T-shirt voor jezelf (trust me)
 • ergodrager of doek
 • eventueel een doek om je kind op te leggen (niet nodig als je een draagdoek meeneemt)
 • speen en knuffel
 • iets te lezen voor jezelf

Kinderen van 2 jaar en ouder

Hetzelfde als hierboven, maar zonder luiers (hoop ik voor je) en verder nog:

 • iets leuks om te spelen als je ‘er bent’ (wij nemen vaak een autokleed en auto’s in een zak mee)
 • voorleesboeken voor onderweg (bij ons doen dikke Donald Duck pockets het goed)
 • een stapel ideeën voor woordspelletjes onderweg (ik zie ik zie, wie of wat ben ik, ijscoman, restaurantje…)
 • een speciale snack (bijvoorbeeld brood zonder korstjes, fruit op een prikkertje…; reizen moet leuk zijn!)
 • Extra: neem een tablet of smartphone mee met voorleesboeken, offline films en wat kinderspelletjes voor uren en uren vermaak. En dat kan ook best interactief zijn, samen spelen op de tablet.

Heb jij nog een top tip voor reizen met het OV? Zet hem er hieronder gelijk bij!

The following two tabs change content below.
Marianne Cysouw
mama | groepsleidster | wetenschapper | eigenaar Authentiek Ouder | gezin met partner, mini en poes
Marianne Cysouw

Laatste berichten van Marianne Cysouw (toon alles)

Marianne Cysouw

Door Marianne Cysouw

mama | groepsleidster | wetenschapper | eigenaar Authentiek Ouder | gezin met partner, mini en poes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *