Categorieën
ouder worden review

Recensie: Unclutter Your Life in One Week

Zo af en toe wil ik mijn huis helemaal leegmaken. Ik ben er alleen niet zo goed in om het uit te voeren, want ik hou erg van spulletjes. Ik las het boek Unclutter in a Week met de hoop dat ik na een week (of hooguit twee) een minimalistisch ingericht, opgeruimd huis zou hebben. Dát is niet waar, maar het lezen zette me wel aan het denken.

Zo af en toe wil ik mijn huis helemaal leegmaken. Ik ben er alleen niet zo goed in om het uit te voeren, want ik hou erg van spulletjes. Ik las het boek Unclutter Your Life in One Week met de hoop dat ik na een week (of hooguit twee) een minimalistisch ingericht, opgeruimd huis zou hebben. Dát is niet waar, maar het lezen zette me wel aan het denken over wat ik in mijn huis wil hebben.

Unclutterer

De auteur Erin Doland noemt zichzelf een unclutterer op haar website. Haar missie is om haar eigen wereld vrij te maken van rommel die je in de weg staat. Zo legt ze het ook zelf uit in het eerste hoofdstuk ‘Foundations’: je moet van de spullen die je houdt, ook houden. Het basisidee is dan ook dat als een voorwerp niet functioneel is en je hebt geen plek om ervan te genieten, dan moet het weg. Niet per sé op de stort, maar in ieder geval uit je huis weg.

De missie

De missie in het boek is om in 1 week je hele huis op te ruimen, zodat je in zeer korte tijd helemaal klaar bent voor je eigen, nieuwe leven. Ik vond dat aansprekend: je investeert weliswaar een week van je leven (en wellicht nachtrust, of werktijd), maar dan is het ook klaar. Ik hou van Quick ‘n’ Dirty, dus mij leek het ideaal.

 Het opruimschema

Mij beviel het strakke en snelle opruimschema niet erg. Ik zou om 5 uur ’s morgens moeten opstaan, zodat ik de 2 uur de tijd heb om te zorgen dat ik op elke dag opgeruimd krijg wat ik opgeruimd zou moeten hebben. En zelfs dan: ik krijg niet in 2 uur mijn hele kledingkast uitgezocht. Ik heb duidelijk te veel spullen in een veel te klein huis.

Eerlijk gezegd zou ik het liever in 5 weken doen op mijn vrije dagen, dan in 5 dagen. Dan is het tenminste in 1 keer grondig gedaan. Ik begrijp dat je een ‘sense of urgency’ nodig hebt om weg te kunnen gooien, maar ik denk niet dat het lukt in de tijd die er voor in het boek staat. Bovendien: als ik met mijn spullen klaar ben, zijn er natuurlijk nog spullen van man, mini en poes om op te ruimen.

Handige tips en ‘gebiedjes’

Wat ik wel heel handig vind zijn de tips om je huis in te richten in kleine ‘gebiedjes’, die steeds gerelateerd zijn aan wat je daar doet. Dat wil zeggen: slapen in de slaapkamer. Voor aankleden zou je eigenlijk echt een afgesloten hoekje moeten maken in je slaapkamer. Ook de verzekering dat het OK is om iemand in te huren om je huis opgeruimd en schoon te houden is best fijn.

Ik merk ook wel dat ik meer weg gooi, als ik dan eens een keer een opruimaanval heb. En dat het daarna dan ook meer volgens ‘gebiedjes’ is ingericht: alles bij elkaar. Iets wat ook in Lean manufacturing veel gebeurt. (Van Lean ben ik wel een groot fan, trouwens.)

Anderen

Ik leef natuurlijk niet in mijn eentje. Ik woon samen met 3 anderen: man, mini en poes. En die moeten ook comfortabel in ons huis wonen. Om het voor iedereen echt leuk te houden, heb ik allang mijn standaard voor ‘schoon en opgeruimd’ losgelaten. Het moet nog net hygiënisch zijn en de vluchtwegen moeten vrij zijn, zodat we in 60 seconden de deur uit zijn. Alle andere eisen zijn er niet meer. Dit boek is voor ons als gezin dan ook niet erg van toepassing.

Lezen omdat

  • je je kijk wilt veranderen op wat je wel en niet wilt weggooien
  • je handige tips wilt om kleine dingen wat beter te organiseren
  • je echt een minimalistisch ingericht huis wilt
  • je gaat verhuizen en handige tips voor de nieuwe inrichting wilt hebben
  • je houdt van veel opruimen

Niet lezen als

  • je houdt van een vol huis
  • je tevreden bent met je huis nu
  • je een klein huis, man, mini en poes hebt
  • je liever met je mini speelt dan opruimt
The following two tabs change content below.
Marianne Cysouw
mama | groepsleidster | wetenschapper | eigenaar Authentiek Ouder | gezin met partner, mini en poes
Marianne Cysouw

Laatste berichten van Marianne Cysouw (toon alles)

Marianne Cysouw

Door Marianne Cysouw

mama | groepsleidster | wetenschapper | eigenaar Authentiek Ouder | gezin met partner, mini en poes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *